Йотова: Държавата е в дълг пред жените в науката

Днес ние даваме оценка на невероятни жени, които са дръзнали да се занимават с наука във време, когато това е изключително трудно

Държавата е в дълг пред жените в науката. И това събитие днес е една малка, но важна компенсация за уважението и подкрепата, която всички ви дължим. Това заяви днес вицепрезидентът Илияна Йотова на церемонията по награждаване „За жените в науката“, организирана от Националната комисия за ЮНЕСКО в България и Софийски университет "Св. Климент Охридски" и L'ORÉAL България, предаде прессекретарията на президентството.

„Днес ние даваме оценка на невероятни жени, които са дръзнали да се занимават с наука във време, когато това е изключително трудно. Явлението „стъклен таван“ за съжаление съществува и в нашата държава. Много е трудно да си жена и да се бориш в науката“, каза вицепрезидентът.  Илияна Йотова посочи, че трудът на жените в науката трябва да се уважава. „Единственото нещо, за което трябва ние жените да мислим, когато се занимаваме с наука или политика, е това до колко можем да го правим и да не мислим за равноправие и за други неща, които не винаги са ни дадени“, допълни вицепрезидентът.

Илияна Йотова се обърна към победителките с пожеланието винаги да бъдат мотивирани и с кураж и амбиция да отстояват правото си да правят наука.

Вицепрезидентът награди лично младия специалист физик д-р Наталия Берберова-Бухова. Другите отличени бяха д-р Кирилка Младенова и д-р Изабела Генова.