В. Симеонов: Планираме отпускане на помощ за раждане на трето дете

Предлагаме отпускане на стипендии за млади хора, в наши или чужди престижни университети

Планираме отпускане на помощ за раждане на трето дете, както и специална месечна финансова помощ на третото дете до навършване на пълнолетие. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в отговор на въпрос на народния представител Георги Гьоков как се решават демографските проблеми на страната.

"България е загубила 30 процента от населението си за близо 30 години", изтъкна Гьоков в своето изказване.

Симеонов изтъкна акцентите в политиката за решаване на демографските проблеми: повишаване на раждаемостта, намаляване на младежката емиграция и нова емиграционна политика.

Наред със стимулиране на тридетния семеен модел правителството обмисля  предоставяне на безлихвени жилищни заеми за млади семейства, както и нисколихвени или безлихвени заеми на млади хора с висше образование. "Предлагаме отпускане на стипендии за млади хора, в наши или чужди престижни университети, които поемат ангажимент да работят в България", каза вицепремиерът, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че се предвижда нова система за подбор на имигранти. "По правило имигрантите трябва да са млади хора, нужни на страната специалисти, както и да са способни да се интегрират в България. От българската диаспора ще имат предимство да дойдат в страната", посочи Симеонов. "Мерките ще бъдат прилагани комплексно, но за резултати ще може да се говори след десетина години", обобщи той.

"В първите две седмици на нашето правителство бяха промени правилата за трудова мобилност и над 30 хиляди наши сънародници от Украйна и Молдова спасиха туристически сезон", напомни вицепремиерът.

"Имаме предложение за промени в правилата за получаване на „синя карта“ за висококвалифицирани специалисти, кандидатстващи да работят в страната. Заедно с президентството, и по точно с вицепрезидента Илияна Йотова, и с Министерството на правосъдието се обсъждат промени в Закона за българската гражданство като срокът аз неговото получаване да се намали до шест месеца", каза Валери Симеонов.

Той изрази надежда за Коледа да бъде пуснат полет до Одеса.