Освободиха задържаните български лекари в Сърбия

Общество

11-11-2017, 12:16

Снимка:

pixabay

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

МВР: Въпрос на време е да заловим обирджиите на банкомати

Те бяха арестувани по време на хуманитарна акция

Български лекари бяха задържани в Сърбия по време на хуманитарна акция.
Инцидентът е станал вчера, когато трима медици от Първа градска болница в София са отишли в сръбския Босилеград, за да преглеждат наши сънародници там. Инициативата е била на Културно- информационния център на българите в Западните покрайнини.
Малко след началото на прегледите е дошла здравна инспекция от Ниш и е постановила, че нямат право да преглеждат в помещенията на центъра.
Лекарите са отведени в полицията и държани там цял ден без обяснения. Не са им снети показания, не им бил осигурен и преводач.
Освободени са след намесата на консула ни в Ниш Едвин Сугарев.   
„Информирали сме външно министерство, както и други български институции. Ще видим как ще реагират, според мен трябва да има обаче, защото не би трябвало съгласието на България за евроинтеграция на Сърбия да става за сметка на произвол извършван над българското национално малцинство в тази страна. Босилеград е на практика един загиващ град и се прави всичко възможно да бъдат разгонени оттам. Включително се гонят и българските инвеститори, които осигуряват работа - повече от половината българско население там е без работа”, заяви Едвин Сугарев, цитиран от Нова телевизия.