За изминалата седмица БАБХ извърши над 2400 проверки в цялата страна

В резултат на проверките са възбранени и насочени за унищожаване храни са 301,44 кг. храни от животински произход

През изминалата седмица инспекторите към отделите Контрол на храните към Българската агенция по безопасност на храните извършиха близо 2436 проверки в обекти от търговската мрежа и заведения за обществено хранене, от които 2385 по текущ  официален контрол и 51 по сигнали и жалби на граждани. Издадени са 114 Предписания и са съставени 32 Акта за установяване на административно нарушение, като 1 обект е с временно преустановена дейност.
 
В резултат на проверките са възбранени и насочени за унищожаване храни са 301,44 кг. храни от животински произход (млечни, месни и птичи продукти), които са били без идентификация, с неясен произход, без етикет или с изтекъл срок на годност, 10 кг. мазнина - без идентификация и неяссен произход, 3,46 кг. замразена риба и 30 кг. брашно, 21 кюфтета и кебапчета които са били с изтекъл срок на годност, 59 безалкохолни напитки за без етикет на български език. Спрени от продажба са 50 кг. храни в обект с хранителен взрив, 16 кг. месни заготовки и руска салата, 30 шоколадови десерти, 15 безалкохолни напитки, 3 л. храни от неживотински произход  (горчица, кетчуп, майонеза) и 50 л. прясно мляко - неотговарящи на изискванията на Наредба 9/2011г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици, 26 храни (принцеси, кюфтета, кренвирши) - без етикет и произход.
 
Най-често констатираните несъответствия са свързани с пропуски в записите на Системите за управление на безопасността на храните, несъответствия по сграден фонд и оборудване или лошо хигиенно състояние на обектите. Констатирано е също неправилно съхранение на храни, както и такива с изтекъл срок на годност и пропуски в етикетирането. Установени са служители с лични здравни книжки с изтекъл срок на валидност.
 
Във връзка с извършваните извънредни проверки в кухненски блокове на детски ясли, детски градини и детски млечни кухни през изминалата седмица са извършили 104 проверки, при които за установените несъответствия са издадени 1 предписание и са съставени 2 Акта.