Пловдивчани получават признание от руския народ за съхранението на Альоша

Животът

12-11-2017, 10:33

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Молебен на върха на Бунарджика и концерт с вход свободен отбелязват шейсетия рожден ден на незнайния войн

Благодарствено писмо и плакет от руския народ към жителите на град Пловдив за предотвратяване разрушаването на паметника Альоша – символ на българо-руските братски отношения, ще получат пловдивчани на тържественото отбелязване на 60-годишнината от откриването на монумента днес.
Гражданска инициативна група „Альоша“ кани пловдивчани и гостите на града на тържественото отбелязване на юбилея на Паметника на паметника „Альоша“, което ще се проведе днес -12 ноември 2017 г. (неделя).
Програмата се състои от:
Поклонение от 12:00 ч. на Хълма на освободителите, където Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай ще отслужи заупокойна молитва. Слово ще произнесе доц. д-р Симеон Кацаров, заместник-декан на Философско-историческия факултет в ПУ „Паисий Хилендарски“. Ще бъдат поднесени венци и цветя.
Тържественият концерт в Градски дом на културата “Борис Христов“ е с начален час 13:30. Събитието ще е в две части с антракт.
Концертът включва историческа ретроспекция и мултимедийна визуализация, отразяваща проектирането, изграждането и официалното откриване на монумента. Ще бъдат упоменати участниците в построяването и ще се наградят техни живи наследници с благодарствени значки „Златен български лъв.“
Отразяване на периода, в който пловдивската общественост и гражданите на България се обявиха против решението на местната власт за събарянето на паметника Альоша и не допуснаха неговото премахване. Ще бъдат обявени организациите, гражданите и съюзите - защитници на паметника. Част от участниците в този процес, които успяхме да издирим също ще бъдат отличени.  
Очаква се г-жа Савина Петкова, председател на Общински съвет – Пловдив да приеме балгодарствения плакет от името на пловдивчани.
В концерта ще участват български и чуждестранни изпълнители, сред които Биг Бенд Пловдив,  Ансамбъл „Тракия“ и група „Грамофон“.
Припомняме, че в седмицата преди тържественото честване, съвместно с Центърът за руски език и култура към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, бяха организирани три конкурса: за есе, рисунка и фотография на тема Альоша. Най-добрите работи ще бъдат наградени на концерта.
Паметникът Альоша е открит на 5 ноември 1957 г.