Тръмп посрещнат с протест в Манила

Свят

12-11-2017, 13:03

Снимка:

youtube.com/ Кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Доналд Тръмп и Владимир Путин одобриха съвместно изявление за Сирия

Световните лидери пристигат във Филипините, за да присъстват на 31-ата Среща на АСЕАН

Полицията използва водни оръдия, за да предотврати стотици протестиращи да стигнат до посолството на САЩ в Манила, само няколко часа преди пристигането на президента Доналд Тръмп във Филипините за регионална среща на върха и последния етап от обиколката му в Азия, съобщава "Ройтерс".

Демонстрантите са блокирани от полиция с щитове и палки, а след това върху тях се изсипват водни струи. "Тръмп е главният на империалистическото правителство на САЩ", коментира 18-годишният студент Алексис Дандай, след като протестиращите са разпръснати. "Знаем, че е тук, за да настоява за несправедливи договори между Филипините и САЩ".

Тръмп пристига във Филипините за срещи с лидерите на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (ASEAN) и други източноазиатски държави. В Ханой по-рано Тръмп заяви, че е готов да посредничи в спора за Южнокитайско море, където четири страни от АСЕАН и Тайван оспорват претенциите на Китай към натоварения воден път. "Ако мога да помогна за посредничеството или арбитража, моля да ме уведомите", коментира Тръмп на среща с президента на Виетнам. "Аз съм много добър посредник и арбитър", коментира американският президент.

Световните лидери пристигат във Филипините, за да присъстват на 31-ата Среща на АСЕАН, както и свързани с тях събития. На летището, което се намира на няколко километра от Манила, са пристигнали канадският министър-председател, ръководителите на Лаос, Малайзия, Нова Зеландия, Сингапур, Тайланд, Япония, както и президента на Индонезия. Във Филипините са и Дмитрий Медведев и премиерът на Китай Ли Къцян.

Сигурността на световните лидери в Манила се осигурява от около 60 000 полицаи, военни и охранители. На кръстовищата има отряди от специални части на полицията, военно оборудване също е доставено в града. Входовете на всички места където би могло да има масово струпване на хора се контролират от въоръжени служители по сигурността, като внимателно инспектират всички.

За да се сведе до минимум появата на местни жители в района на срещата в Манила, дните от 13 до 15 ноември са обявени за неработни дни. Много обществени места, разположени в центъра на града, също са затворени.

Дневният ред на срещата на АСЕАН включва въпроси, свързани с борбата с екстремизма, икономическата интеграция, изграждането на регионална инфраструктура. Един от ключовите документи, които ще бъдат приети по време на конференцията, се очаква да бъде споразумение за защита на правата на трудещите се мигранти. Този документ е насочен към укрепване на социалната защита, достъпа до правосъдие и здравеопазването на мигрантите от страните от Югоизточна Азия.