О. Златев: Мониторинговият доклад за България ще е обективен и справедлив

След положителния доклад остават само няколко крачки до приемането ни в Шенген

Излизащият следващата седмица доклад за напредъка на страната ни по механизма за сътрудничество и проверка ще е обективен и ще вземе предвид изпълнението на дадените до момента препоръки, заяви в сутрешния блок на ТВ Европа ръководителят на представителството на ЕК в България Огнян Златев.

Преди няколко дни председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че докладът ще е много положителен и подкрепи категорично България за Шенген. Златев също подчерта, че страната ни е изпълнила всички критерии и след положителния доклад остават само няколко крачки до приемането ни в Шенген.

Огнян Златев – ръководител на представителството на ЕК в България: „Това, което остава да се случи, е българското правителство да успее да убеди правителствата на тези страни-членки, които все още имат някакви съмнения относно готовността на България и Румъния да станат членове на шенгенското пространство, аз лично се надявам това да се случи“.

"С добрите си икономически показатели, стабилността, ниския дефицит, както и факта, че валутата ни е вързана към еврото, страната ни изпълнява до голяма степен критериите за влизане и еврозоната", подчерта още Златев.

Нещо, за което страната ни също получи категоричната подкрепа на Юнкер.

Златев опроверга твърденията на някои експерти у нас, че приемането ни във валутния съюз може да доведе до сътресения в икономиката. "„Прибалтийските републики, ако щете страните от Централна Европа, които се присъединиха. Всяка една от тях е показала много добри резултати след влизането си в еврозоната, тоест икономиката се развива с много добри темпове, няма банкови кризи, валутата е стабилна, така че аз не виждам защо трябва да имаме ние някакви поводи за опасения“, обясни той.

Във връзка с българското европредседателство догодина страната ни ще е домакин на един от най-очакваните форуми по отношение на интеграцията на Западните Балкани. За първи път от 14 години насам председателстваща страна ще събере на едно място ръководителите на страните от този регион и на държави-членки на Европейския съюз.

"„Има големи очаквания от една страна, от самите страни от Западните Балкани, но също така и от нас, тук, пък и на следващите две страни -Очаквания за какво? -За постигане на някаква по-голяма конкретика в този процес, защото очевидно това е процес, който ще продължи още няколко години, именно процесът на приемането на тези страни-членки“, коментира Златев.

Златев подчерта, че страните от Западните Балкани трябва да убедят евросъюза, че реформите, които са предприели, са необратими.