Туристическият бранш в Банско и Разлог наема още 3500 работници

На 1 декември всички хотели и заведения отварят врати за новия зимен сезон

Туристическият бранш в курортите Банско и Разлог продължава да страда от липсата на достатъчно работна ръка. До края на този месец се търсят близо 3500 работници, тъй като на 1 декември всички хотели и заведения отварят врати за новия зимен сезон, разкри председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин. В Дирекция „Бюро на труда”- Разлог са обявени около 350 свободни позиции – за 84 камериери, за 101 сервитьори, за 44 бармани, за 12 общи работници в хотелите, за 5 масажисти, за трима спасители, за 35 администратори, за 43 готвачи, за четирима работници в кухнята, за четирима чистачи и за един портиер, 10 за пиколо. Реалната бройка е 3500, толкова са свободните работни позиции в момента.

„Разбира се, че много от нас си имат договорка с персонала от миналия сезон и голяма част от тези места ще бъдат заети. Но е време да се вдигнат цените и стандартът, за да можем да даваме по-добри заплати. Защото сега държава и частен бизнес готвим кадри, обучаваме ги и накрая те отиват в чужбина да се трудят. За мен заплата под 1000 лева не бива да има в бранша ни, но засега това е непосилно при тези цени на нашите услуги, средно възнагражденията са между 500 и 600 лева за сервитьори и бармани”, заяви Малин Бистрин.

Много работодатели осигуряват и социален пакет за персонала си – безплатни нощувки, храна и транспорт или само част от тези придобивки, според своите възможности, информира kmeta.bg. Не е решение и работна ръка от чужбина, тъй като има езикова бариера, идват в друга обстановка, сблъскват се с различен бит и култура, което няма как да продолеят само за трите месеца активен зимен сезон.

Проблем е, че част от кандидатите за работа са ниско квалифицирани, други пък претендират за нереално високи заплати. Друг масов проблем на кадрите е незнанието на поне един чужд език. Представители на школи за изучаване на чужди езици предлагат услугите си, но няма интерес от работниците. Някои са готови да напуснат, ако ги задължат да научат някой чужд език. Липсата на квалифицирани кадри налага голяма част от хотелите да карат своите служители да съчетават повече от една длъжност.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен