Община Стара Загора започва инициатива "Хапче за здраве"

Чахова оповести и стряскащи данни от доклада на проф. Уилям Гаспарини от Страсбургския университет

Идеята на Община Страсбург за създаване на програма за спортуване по лекарско предписание за възрастни хора ще бъде осъществена и в Община Стара Загора. Това съобщи на пресконференция днес зам.-кметът Красимира Чахова. Като представител на Стара Загора тя е избрана за първи председател на новоучредената Спортна комисия към Страсбургския клуб. "Идеята е да се инициира обмяна на опит между членовете на Клуба", обясни Чахова. По думите й това е огромно доверие и признание за Стара Загора.
Чахова оповести и стряскащи данни от доклада на проф. Уилям Гаспарини от Страсбургския университет, свързани със застоялия начин на живот, който е четвърти рисков фактор за здравето на хората. Според тях, годишно 4 млн. европейци умират заради недостатъчна физическа активност, а 80 млрд. евро се харчат за здравни услуги. По думите на Чахова в Стара Загора има практика за приобщаване на различни групи от населението към спорта. Тя припомни за осигуреното през лятото безплатно практикуване на 8 вида спорт от децата, за ежедневните занимания по гимнастика в парк "Аязмото", ежемесечните походи, зимен и летен празник, организирани съвместно с туристическо дружество "Сърнена гора", детски спартакиади и т. н.
"330 джипита и над 20 000 техни пациенти са включени по програма "Спорт по лекарско предписание" в Община Страсбург . Те предписват доза "лекарство със спорт". След предписанието пациентите се поемат от инструктори по индивидуална програма включваща ходене, джогинг, колоездене и гребане (в Страсбург има гребен канал), а разходите се поемат от Общината", разказа Чахова. "Ще се постараем да адаптираме тази програма към нашите условия, надявам се да обменим и други добри практики от други градове", допълни зам.-кметът.
"В Страсбургския клуб членуват 61 града от 18 страни и Стара Загора винаги е била активна в него. Оглавяването на Спортната комисия е въпрос на престиж. Стара Загора е "Европейски град на спорта 2017", но има и много потенциал с добрите си спортни съоръжения и бази да организира тук спортни събития за членовете на Клуба. "Заемката на т. нар. "хапче за здраве" за възрастните хора е полезна, въпросът е как ще предизвикаме интереса и съпричастността на общопрактикуващите лекари, добави Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. Даването на рецепти трябва да бъде съчетано с вида спорт и съобразено със състоянието на пациента и заболяванията му, с професионалната вещина на лекаря."
Годишната среща на Страсбургския клуб се провежда по време на Световния форум по демокрация, организиран от Съвета на Европа, чиято тема тази година е популизмът. Иванка Сотирова и Красимира Чахова са участвали в заседанията на форума, който е приключил вчера.