С промени в Конституцията ГЕРБ погва разбойническата приватизация

Десислава Атанасова: Очакваме златния пръст на Корнелия Нинова за подписите на БСП

ГЕРБ инициира промени в Конституцията, за да отпадне давността върху престъпленията, свързани с разбойническата приватизация през годините на Прехода, съобщават от Канал 3.
Управляващата партия очаква "златния пръст на Корнелия Нинова" при събирането на подписи за внасяне на промените, заяви Десислава Атанасова, като припомни, че соцлидерката е била виден приватизатор на "Техноимпекс" и видно от декларацията й пред Сметната палата е получила 65 хил. лв. от нейните 7200 акции.
По думите на острието на ГЕРБ колегите им от ОП и ДПС вече са заявили подкрепа за новите промени в Конституцията. ДПС дори обяиха, че от днес стартират подписка.
В ГЕРБ очакват рамо и от Воля, уточни Атанасова. "Дали БСП ще се пребори със съвестта на собствения си лидер и ще подкрепи инициативата на ГЕРБ, защото всички останали заявиха готовност за това", запита се депутатката от ГЕРБ.
Променен ще бъде член 31 в основния ни закон, където управляващите ще запишат нова алинея - че не се погасява по давност наказателното преследване за тежки престъпления, извършени през 1992-2017 г. по време на приватизацията.
Смятаме, че това е най-доброто правно решение, защото по този начин ще установим един особен специален принцип по отношение на този вид престъпление, които имат значение  ще дадат яснота за разпределение на огромното държавно и общинско имущество в настоящите му частни собственици, обясни шефът на правната комисия Данаил Кирилов.
Той уточни, че няма да се формира нов орган за ревизия и разследване на приватизационните далавери през годините. Имаме нарушения и в каата, и в РМД-приватизацията, не са доволни и пенсионерите от приходите в Сребърния фонд, не са доволни и работниците, обобщи Кирилов.
Към момента са неприватизирани около 20 държавни търговски дружетва, които са в забранителния списък, припомни Кирилов в отговор на въпроса дали повече няма да се приватизира, след като крайният срок е 2017 г. Не изключвам в рамките на дебата, ако това създава проблеми за другите парламентарни групи, да оставим срока отворен.
Съзнаваме, че този ход е рисков, но сме решени да го извървим докрай, признаха Кирилов и Тома Биков по повод похода сру престъпниците в приватизацията.
И сега ще търсим максимална подкрепа За така наречената бавна писта са необходими 3/4 или 180 гласа от всички народни престъпления. Надяваме се това да стане, ако СП ни подкрепи, коментира Кирилов. Той припомни, че ако това не стане, два месеца след това подкрепата на 2/3.
"И както Хегел е казал - за извършеното престъпление не трябва да има прошка", обобщи шефът на правната комисия.