В. Горанов: Ще се осигури пожарна безопасност за зимния сезон

Предстоят законодателни промени, които ще помогнат на МВР допълнително да укрепи дейността на пожарната

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с кметовете на общините Чепеларе и Самоков, министъра на финансите Владислав Горанов и представители на МВР относно въпроса със закриването на пожарните служби в Пампорово и Боровец. Целта на срещата е да се открие възможност за разрешаване на проблема със закриването на пожарните служби в двата зимни курорта.

„В следващите няколко месеца всички необходими ресурси за осигуряване на пожарната безопасност на територията на зимните курорти Боровец и Пампорово ще бъдат осигурени за нормално провеждане на зимния сезон“, заяви финансовият министър Владислав Горанов пред медиите след срещата във връзка с въпросите на пожарната безопасност на курортите Пампорово и Боровец. Участие в разговорите взеха зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов и главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. „Стигнахме до заключението, че оптимизационните мерки, които се предлагат, не са достатъчно навременни“, посочи министър Горанов.

„Предстоят законодателни промени, които ще помогнат на МВР допълнително да укрепи дейността на пожарната“, каза той. В рамките на днешния ден ще бъде подготвен разчет и дейността на звената в Пампорово и Боровец ще бъде възстановена, за да функционират по начина, по който са го правили досега. Кметовете на Чепеларе и Самоков ще могат да успокоят населението и бизнеса, че е гарантирана пожарната безопасност в планинските курорти.

„Доволна съм от срещата, от дискусиите и резултатите от тях. От името на всички наши жители, от нашите горски стопани и служители, на ресторантьорите и хотелиерите на комплекс „Пампорово” благодаря на премиера Борисов за правилното решение”, посочи кметът на Чепеларе Славка Чакърова. „Според мен днешното решение е изключително точно и навременно, защото именно сега е моментът, в който подготвяме зимния сезон“, каза и кметът на Самоков Владимир Георгиев. „То ще даде успокоение на всички туристи, на бизнеса и на гражданите, ще бъдат запазени и работни места“, добави той.

„Обмисляме и други мерки, включително законодателни, които да помогнат да укрепим капацитета на пожарната, за да се омекотят промените като оптимизация“, смята министър Горанов. „Още преди края на зимния сезон ще сме си свършили работата, за да осигурим допълнителен комплект от ресурси за пожарната“, каза той.

„Започваме кампания с националните медии как да предпазим дома и семейството от такива инциденти“, коментира ситуацията във връзка с взривената газова бутилка в Сапарева баня главен комисар Николай Николов, директор на „Пожарна безопасност и защита на населението“. „Обикновено те са свързани с нелепи случайности, но за това има оторизирани сервизи. Медиците се борят за живота на дамите, дано имат късмет“, отбеляза той.

Той даде съвети как да се борави в такива уреди – електрическите уреди да са далеч от горивни предмети, газовият уред да се ремонтира в специализиран сервиз, комините всяка година да се почистват. „Опасностите трябва да се доведат до вниманието на всички хора. Започваме постепенно да подаряваме и да монтираме противопожарни датчици в домовете на трудно подвижни и самотно живеещи хора, макар че няма да можем да направим това навсякъде“, съобщи комисар Николов.