Над 2300 лв. месечно необходими на четиричленно семейство у нас

Общество

13-11-2017, 17:16

Снимка:

bulgariautre

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Средната заплата е значително по-ниска от необходимото

2 301 лева - толкова са необходими на месец за издръжката на едно четиричленно семейство в България. Животът е поскъпнал заради по-високите цени на основни хранителни продукти, природен газ и топлоенергия, предава БНТ. За да живеят сравнително добре като покриват основните си нужди двамата родители в едно четиричленно семейство трябва да получават заплати не по-ниски от 1 400 лева. Реалността обаче е различна - средната заплата е значително по-ниска от необходимото.

Повече 2 от милиона души оцеляват с под 314 лева на месец и така се оказват под линията на бедността. И ако във Видин заплатата е 600 лева, то в столицата е повече от два пъти по-висока. Но и разходите са по-високи. Затова от КНСБ са изчислили: в София всеки трябва да изкарва поне по 1 900 лева на месец.

"Разликата между София и страната се усилва и от друг ъгъл. Ако махнем София в изчислението на средната работна заплата, ще видим, че тя ще падне с близо 200 лева по-надолу, тоест - 862 лева. В България социалните неравенства се задълбочават. Ние продължаваме да дълбаеме пропастта между сравнително богатите българи, ако можем да ги наречем богати тези, които получават някакъв приличен доход и тези, които са по-бедни", каза председателят на КНСБ, Пламен Димитров.