Захариева: България очаква от ЕК доклад, който да очертае перспективите

Очакваме партньорско отношение от ЕК и експертите

Министърът на външните работи Екатерина Захариева изрази очакването докладът на Европейската комисия за нашата страна по механизма за сътрудничество и проверка отново да бъде обективен. Комисията ще представи поредния доклад в сряда.
Очакваме както винаги обективност и оценка за свършеното през годината. Имахме конкретни препоръки, някои от които са в процес на изпълнение. Очакваме доклад, който да ни очертае перспективите, имаме ясен план за действие. Очакваме партньорско отношение от ЕК и експертите, коментира тя пред български журналисти в Брюксел.
По повод присъединяването на нашата страна към инициативата за обособяването на европейската отбрана Захариева посочи, че предстои военни и финансови експерти да разработят конкретните проекти за сътрудничество. Има много подадени проекти, бихме искали да развиваме връзката между отбранителните и чисто цивилните мисии, отговори тя на въпроса как България ще се впише в инициативата.
Настояваме за възможност за развитие на малките и средните предприятия в отбранителната индустрия, добави Захариева. По нейните думи бързото утвърждаване на проекта за европейска отбрана е най-добрият пример срещу твърденията на евроскептиците и е доказателство за способността на ЕС да взима решения.
Министърът съобщи, че на днешния Съвет на ЕС по външни работи са били обсъдени реформите в Македония. Тя определи плана за реформи на правителството в Скопие като амбициозен. Надяваме се на стабилност, добрите резултати на местните избори правят отговорността (на победителите) още по-голяма. Това означава, че гражданите подкрепят плана за сближаване с ЕС и начало на необходимите промени, за да могат да започнат преговорите следващата година, посочи Захариева.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"