Жертвите след земетресението между Иран и Ирак станаха почти 400

Трусът е усетен и в Израел, Турция и Кувейт

Земен трус от 7,3 по Рихтер на границата между Иран и Ирак отне живота на близо 400 души. Броят на ранените надхвърля 6 хиляди и 600, 70 хиляди се нуждаят от подслон. Повечето жертви са в Иран. Спасителните работи са затрудняват от земни свлачища в засегнатия планински район, с предимно кюрдско население. Трусът е усетен и в Израел, Турция и Кувейт, предава БНТ.

Милион и 800 хиляди души живеят в рамките на 100 километра от епицентъра, сочат данни на ООН. Той е на около 31 километра от иракския град Халабджа, близо до границата с Иран, на дълбочина 23 километра. Повечето къщи в целия район са направени от кал. От иранска страна най-засегната е западната провинция Керманшах. Особено тежки са разрушенията в град Сарпол е Захаб, където единствената местна болница е практически унищожена.

В съседен Ирак най-тежки са пораженията в град Дарбандихан, Иракски Кюрдистан. Властите в регионалната столица Ирбил съобщават, че трусът е продължил повече от минута.

Турция вече изпрати помощ в зоната на бедствиe в Иракски Кюрдистан. Пострадала там е и стената на язовир край Дарбандихан.

Според местни сеизмолози относително малкият брой жертви в Ирак се дължи на ъгъла и посоката на разлома в конкретния случай, както и на геоложкия състав на терена, който абсорбира по-добре земните колебания.