МВР: Голяма част от телефонните измамници са рецидивисти

През миналата седмица, от 4 задържани фактически извършители, трима са с присъди за измами и кражби

Телефонната измама, придружена със заплахи за здравето и живота на потенциалните жертви, е най-масовата, най-актуална и най-успешна схема, по която работят телефонните измамници. Това каза в БНТ Златка Падинкова - началник сектор "Престъпление против собствеността и културно-исторически ценности" в ГД "Национална полиция". По думите ѝ, една значителна част от телефонните измамници са рецидивисти.
През последните години се наблюдава, че наказателната отговорност при групите, които извършват телефонни измами, се поема или от лица, които до момента не са били осъждани, или нямат криминални регистрации, или от непълнолетни лица, обясни Златка Падинкова.
"Тогава, когато в групата има непълнолетно лице, то поема наказателната отговорност. Той признава, че е извършител на измамата и останалите свидетелстват, че реално той е извършителят на измамата. Обикновено в съда се използва института на споразумението, т.е. дава се наказание, което под установения от закона минимум. Тогава, когато лицето поеме наказателната отговорност и всъщност поеме вината не е криминално проявен или не е осъждан. През миналата седмица например, от 4 задържани фактически извършители, трима от тях бяха с присъди, както за измами, така и за кражби. Обичайно присъдите са под 2 години лишаване от свобода, пробация или условно наказание лишаване от свобода".
Падинкова обясни още, че е имало и един период, когато доста голяма част от тези престъпления са се извършвали директно от затворите, като отново извършителите са телефонни измамници, които си изтърпяват наказанието и в момент на изтърпяване на наказанието те си осигурявали и съответните средства като всъщност те са най-често са тези, които въвеждат в заблуждение гражданите, т. нар. "въртачи", а лица с които работят с тях играят ролята на "мулета".Снимка на Деня

Щрихи от Плевен