Историческа визита на ливанския патриарх в Суадитска Арабия

Пристигането на такъв висш немюсюлмански духовник на официално посещение в Саудитска Арабия е необичайна проява на религиозна отвореност за кралството

Ливанският маронитски патриарх Бешара ал Раи пристигна на историческо посещение в Саудитска Арабия, предаде Ройтерс.
Патриархът оглавява Маронитската църква, която има присъствие в Ливан, Сирия и Кипър. Маронитите наброяват около 900 000 в Ливан - близо една четвърт от населението му.
Пристигането на такъв висш немюсюлмански духовник на официално посещение в Саудитска Арабия е необичайна проява на религиозна отвореност за кралството, където се намират най-свещените места за исляма и което забранява практикуването на други вероизповедания, но казва, че иска да се отвори повече за света.
Пристигането на Раи е първото посещение на висш ливански представител в Саудитска Арабия от началото на кризата, предизвикана от оставката на ливанския министър-председател Саад Харири, обявена в Рияд на 4 ноември.
Раи планира да се срещне с Харири, а също със саудитския крал Салман и престолонаследника принц Мохамед бин Салман.
"Със сигурност неговата оставка изненада ливанците и ги натъжи, и създаде известна безизходица", каза патриархът. "Надяваме се, че при това посещение ще можем да говорим по тази тема", заяви той.
Раи обаче каза, че посещението му, планирано преди кризата, няма политически характер, а има за цел да укрепи религиозната търпимост и съвместното съществуване в регион, разкъсван от религиозни конфликти.