Андрей Новаков предложи създаването на европейска инициатива за обезлюдените региони

Евродепутатът предлага инициативата да бъде реализирана през следващия програмен период като интегрирана част от кохезионната политика на ЕС

„Демографската криза е бедствие, също както природните катаклизми и икономическите кризи. И ако за последните Европейският съюз (ЕС) има своите инструменти и фондове за справяне, то за обезлюдяването все още нямаме решение“, сподели евродепутатът  от ЕНП/ ГЕРБ Андрей Новаков по време на дебата в Европейския паркамент за демографската криза в Европа.
С изказването си в пленарната зала в Страсбург, той лансира идеята за европейска инициатива, която да инвестира във връщане на човешкия капитал в обезлюдяващите се региони. Тя трябва включва пакет от мерки, целящи ускорени инвестиции в тези региони, за да се стимулира връщането на хората, напуснали родните си места.
Сред мерките се предвижда преференциален достъп до европейско финансиране, съкратена процедура за одобрение и изплащане, както и безплатни консултации на терен за идеите и проектите. В допълнение, инициативата трябва да включва и учредяването на европейска гаранция, която да подпомага по-бедните общини при съфинансирането на проекти в малките населени места.
Евродепутатът предлага инициативата да бъде реализирана през следващия програмен период като интегрирана част от кохезионната политика на Европейския съюз (ЕС).
„Защо да не дадем шанс на младия човек, креативен учител, блестящ доктор или опитен инженер да развиват своята дейност в обезлюдяващ се регион? Ако не обърнем процеса, след 10 години дори и инфраструктурата, построена с европейски средства ще е безполезна.“, изтъкна след дебата Андрей Новаков.
Според евродепутата, обезлюдените европейски региони са дали своя принос в ЕС и е време да върнем обратно човешкия капитал по тези места, за да го превърнем в основен фактор за тяхното бъдещо развитие.