ГЕРБ: Подкрепяме действията на Валери Симеонов и Валентин Радев

Готови сме още утре да излъчим екип и да напишем всички предложения до всички парламентарни групи за изменения или допълнения на Конституцията

„Разговаряхме с Бойко Борисов, който е в Рим, непосредствено преди срещата му с италианския премиер, и съм упълномощена да предам решението му. ГЕРБ ще участва във всяка инициатива, по всякакъв повод и по всички теми, които БСП предлага да станат цел и промяна на Конституцията“, каза на пресконференция в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. „След истеричната пресконференция на БСП е време да нормализираме тона и да водим нормален политически дебат“, посочи тя.

„Готови сме още утре да излъчим екип и да напишем всички предложения до всички парламентарни групи за изменения или допълнения на Конституцията“, заяви Десислава Атанасова. „Искаме прозрачност във всички процеси, истината за абсолютно всички сделки на прехода, без значение през кое управление са били факт. Искаме справедливост за престъпленията“, обясни тя. „За нас е важна политическата воля, очакваме тази политическа воля от страна на БСП“, коментира депутатът от ГЕРБ. „Очакваме да не се чака произнасяне на партиен орган, било то и Консултативен съвет, а да действаме веднага“, посочи Десислава Атанасова. „Ако Корнелия Нинова има тази воля и не се крие зад юридически приоми, започваме още утре“, каза още тя.

„Г-жо Нинова, в ГЕРБ страхливци няма, можем да задаваме въпроси и да даваме отговорите, за нас неудобни въпроси няма“, подчерта Атанасова. „Още на 26 октомври 2016 г. на заседание в Министерски съвет Бойко Борисов говори за приватизационните сделки, за следприватизационния контрол, за мерките на правителството“, припомни тя. „В края на мандата на правителството „Борисов 2“ премиерът предава в главна прокуратура цяла папка със сделки през Прехода, които целят приватизация. Сега следва да се провери целият Преход, всички сделки за приватизация и осъществявания следприватизационен контрол“, заяви депутатът от ГЕРБ.

„Заставаме категорично зад действията на министъра на вътрешните работи Валентин Радев и вицепремиера Валери Симеонов и не смятаме, че има каквото и да е основание те да подават оставка“, заяви на пресконференцията Данаил Кирилов от ГЕРБ в отговор на изявление на лидера на БСП Корнелия Нинова, която поиска оставката на Радев и Симеонов заради злоупотреби при изграждането на оградното съоръжение по границата. „Отхвърляме искането за оставка, което чухме от опозиционния лидер“, заяви той. „Подчертаваме, че като се говори за бежанска вълна, България има възможност да настани, да устрои, да приеме 5900 бежанци. Към момента капацитетът ни на натоварване е 20%. Без основание са всички спекулации, че има бежанска вълна и по границата се случват процеси, които застрашават интегритета и суверенитета на държавата ни и ЕС“, обясни Данаил Кирилов.

„Уточняваме, че към момента на снимките на филма на Елена Йончева, в които се показват части от оградата, където е снимала бежанци със стълби, оградата не е била предадена като завършен обект на „Гранична полиция““, коментира депутатът. „Би било коректно и по-редно да се съобразяват етапите на изпълнение на оградното съоръжение“, каза още Данаил Кирилов.