Оставаме под евромониторинг поне до края на 2018 г.

Политика

15-11-2017, 06:42

Снимка:

flickr

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Остава възможността с продължаваща политическа воля за реформа България да изпълни предписанията, пишат в документа

Евронаблюдението над борбата с организираната престъпност и съдебната реформа у нас ще продължи и през следващата година. Това става ясно от окончателния текст на Мониторинговия доклад на ЕК, съобщава биТВ.

Ключовият параграф от документа, който ще бъде представен официално утре в 11 ч. е: „Макар Комисията да не може да стигне до заключението, че което и да е от изискванията е напълно изпълнено, остава възможността с продължаваща политическа воля за реформа България да изпълни предписанията и така да изпълни очакванията на Механизма за сътрудничество и проверка в близко бъдеще. Комисията ще оцени прогреса отново в края на 2018 г.”.

В доклада са посочени няколко положителни аспекта, сред които приемането на нов антикорупционен закон и засилването на борбата с организираната престъпност. Сред критиките пък е начинът, по който беше избрана парламентарната квота на Висшия съдебен съвет и приетите пътни карти на прокуратурата. Отбелязано е още, че не се налага формулирането на нови препоръки към страната ни.

През последните месеци управляващите на няколко пъти обявиха, че ще търсят възможност евронаблюдението да отпадне, като за целта потърсиха подкрепа и от страна на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Той даже заяви, че очаква позитивен доклад за страната ни.