РЗИ – Русе с инициативи за Международния ден без тютюнев дим

Животът

15-11-2017, 10:42

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Условна присъда за горнооряховчанин, държал контрабандни цигари за близо 4 000 лв.

37,4 % от населението в страната на възраст над 20 години са активни пушачи

Международният ден без тютюнопушене се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. На този ден Министерство на здравеопазването и РЗИ призовават всеки пушач да постави началото на отказването от тютюнопушенето в името на собственото си здраве, както и здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи. По този повод е необходимо да се вземат мерки, насочени към здравословния начин на живот.

 

По данни на НЦОЗА, получени от проведено ,,Национално проучванена на факторите на риска за здравето”, 37,4 % от населението в страната на възраст над 20 години са активни пушачи. Тютюнопушенето се оценява като един от основните причинители на сърдечно- съдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания.

 

Според Световната здравна организация (СЗО) тютюнопушенето убива 6 млн. души всяка година, като тенденциите са до 2030 година те да достигнат 8 млн. души. Над 600 000 са тези починали вследствие на т.н. „пасивно тютюнопушене”.

 

Темата на тазгодишната кампания: ,,Пушенето и ти” е опосредствана от нарастващата обществена тревога, относно употребата от малолетни и непълнолетни деца на наргилета и други изделия за пушене, различни от традиционните. Основната цел е да се обърне внимание върху заплахата за живота и здравето вследствие от пушенето, независимо дали става дума за цигари, пури, наргиле и др.

Регионална здравна инспекция – Русе отбелязва този ден чрез различни инициативи, провеждани сред ученици и студенти. Наши партньори са Община Русе, РУ „Ангел Кънчев” и русенските училища.

 

Период на кампанията : 23 октомври – 17 ноември

 

Дейности, свързани с кампанията по повод Международния ден без тютюнопушене:

– обследвани с апарат piCO Smokerlizer за съдържание на карбоксихемоглобин и въглероден монооксид в издишания въздух и консултирани за отказване от тютюнопушене са 72 души;

– през целия период на кампанията се провеждат образователни лекции с видеопокази на филмите „Невидимият” и „Денят на Яна” на тема: „Вредата от тютюнопушенето” сред ученици в русенските училища;

– разпространение на информационни брошури сред широката общественост и младите хора в учебни заведения;

– 23.10., 30.10., 06.11. и 14.11. – изнесени акциии на Консултативния кабинет за отказ от тютюнопушене за мониториране на издишвания въглероден монооксид и карбоксихемоглобин в Русенски университет ,,Ангел Кънчев” сред студентите от факултет „Обществено здраве и здравни грижи”;

– спортно мероприятие в ОУ „Тома Кърджиев”;

– конкурс за рисунка сред ученици от ПМГ „Баба Тонка” гр. Русе;

– демонстрации с „Пушещата кукла Сю”.

 

За всички желаещи РЗИ – Русе целогодишно извършва безплатни консултации в Кабинета за отказване от тютюнопушенето след предварително записване на тел.082/825 632.