Пушещ макет демонстрира пред ученици в Добрич колко катран се отделя от цигара

В консултативния кабинет на РЗИ ще бъде показан апарат за измерване на въглероден монооксид в издишан въздух

Пушещ макет, наподобяващ робот, демонстрира пред най-малките ученици в Добрич колко вреден катран се отделя при запалването на цигара, съобщават от Регионалната здравна инспекция.
По повод утрешния Международен ден без тютюнопушене отваря врати изнесен консултативен кабинет за всички, които искат да откажат цигарите. Демонстрациите пред най-младата аудитория, които обичайно стават в училищния двор, ще вървят през целия месец ноември, информира главният експерт в отдел "Държавен здравен контрол" Дона Георгиева, цитирана от БТА.
По думите й консултативният кабинет ще покаже в международния ден апарат за измерване на въглероден монооксид в издишан въздух, както и количеството карбоксихемоглобин в кръвта на активни и пасивни пушачи. Нараства обществената тревога от употребата сред малолетни и непълнолетни деца на наргилета и други изделия за пушене, допълват от РЗИ като посочват, че детското здравеопазване е сред приоритетите в Националната здравна стратегия до 2020 година.
В рамките на кампанията за отказ от тютюнопушене в Добричка област ще има и прожекции на тематични филми, дискусии, ще бъда разпространявани образователни материали.