Столична община: Стараем се да има честен прием в училищата

Мисия София

15-11-2017, 19:33

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фандъкова: Подкрепяме инвеститорите, интересуващи се от околната среда

Учебни заведения са давали привилегии на деца на държавни служители

Стараем се да има един публичен честен прием в училищата. Но за съжаление наредбата позволява да се създаде една неяснота, която доведе до това, че на някои места бяха посочени критерии със субективен елемент. Това заяви в ефира на Нова телевизия заместник-кметът на София по образованието Тодор Чобанов на фона на дебата честни ли са критериите за прием на първокласниците?

По-рано Комисията за защита от дискриминация разгледа доклад за това при какви условия се класират децата. След проверка на Върховната административна прокуратура стана ясно, че много училища са давали привилегии на деца на държавни и общински служители, както и на работещите в просветното министерство или друга образователна структура.

"В София вече допълнителни критерии няма да има. Това излиза от допълнителния текст на наредбата. Ще има уседналост", обеща заместник-кметът.

Министерството на образованието, Столичния общински съвет, Столична община и Регионалното управление по образованието, прехвърлиха отговорността към училищата, въвели спорните критерии. Които обаче заявиха, че са дали правомощия на директорите и не могат да се месят в избора им на критерии. "Директорите на някои места действително са избрали недобри критерии", призна Чобанов.