Продадоха картина на Да Винчи за 450 млн. долара

Свят

16-11-2017, 07:52

Снимка:

youtube.com/ Кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Платното "Спасителят на света" на Леонардо да Винчи дълго време се смяташе за изгубено

Картината "Спасителят на света" на ренесансовия гений Леонардо да Винчи е продадена за 450 милиона долара. Това се случи на аукцион в Ню Йорк, предава БНТ.

Платното "Спасителят на света" на Леонардо да Винчи дълго време се смяташе за изгубено. Но ето, че бе продадено на аукцион, при това за рекордна сума - 450 милиона долара.

Картината с размери 64 см на 44 см изобразява Христос, облечен в ренесансова одежда, с дясната си ръка той благославя, а в лявата държи кристална сфера. Предполага се, че датира от 1500 година.

Според някои специалисти е възможно картината да е била нарисувана за кралското семейство на Франция. След 1763 г. следите ѝ се губят, докато не е открита отново през 1900 г., силно уредена, в частна колекция. Картината e препродавана няколко пъти, но едва през 2005 автентичността ѝ е потвърдена.

Така се стига до търга в Ню Йорк, на който първоначално картината е била оценена на 100 милиона долара. Досегашният собственик на "Спасителят на света" бе руски милиардер, който я купи през 2013 г. за 127,5 милиона долара.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен