Български студенти завършиха с британски дипломи у нас

Специално за събитието пристигна Д-р Крис Ръсел

Вчера, 15 ноември близо 50 български студенти учили в бизнес специалностите на Висше училище по мениджмънт (ВУМ) учили в Добрич и Варна бяха наградени с британски бакалавърски и магистърски дипломи от 150 годишният държавен университет в Обединеното кралство – Кардиф Метрополитен и с български от ВУМ. Завършващите са част от 19-ти випуск на висшето училище и седмият, който получава и втора диплома от институцията от Обединеното кралство.

Специално за събитието пристигна Д-р Крис Ръсел - завеждащ департамент по Икономика, Счетоводство и Финанси към факултета по Бизнес и мениджмънт на Университета Кардиф Метрополитен, както и основен модератор на програмите за двойна диплома, предлагани от ВУМ и британския университет. Завършващите получиха своите дипломи лично от доц. д-р Тодор Радев (ректор на Висше училище по мениджмънт) и д-р Ръсел. В словото на ректора бяха споменати студентите с най-високи резултати от следването си, както и спонсорите на висшето училище осигуряващи стипендии за обучение като телекомуникационни компании, банки, международни фирми от ИКТ и аутсорсинг сектора, туристически организации и др.

Студент в МВА програмата на ВУМ – Озгур Хокаоглу, Мениджър по качеството на голяма производствена компания в България поздрави колегите си със слово и равносметка за наученото и хубавите моменти по време на следване.  В края на церемонията, студенти от първи курс получиха стипендии за тази академична година лично от г-н Радосвет Радев, като представител на един от донорите на висшето училище. Сред отличените са студенти от Габрово, Добрич, Силистра, Бургас, Стара Загора.

Студентите, които завършват са се обучавали в бакалавърска програма по международен бизнес в рамките на 3 години, както и в едногодишна магистърска изцяло в България, но въпреки това ще получат освен българска и втора диплома от университета във Великобритания, както ако бяха следвали там.

Този тип партньорства се развиват от различни британски университети с образователни институции освен в различни континенти, не само в Европа, например университета от Кардиф си партнира с корейски, китайски, египетски и други образователни институции на същия принцип – обучението е по британски програми, но без да се налага академичен период във Великобритания. Ако Брекзит, който е планиран за 2019 г., 29-ти март повлияе финансово на чуждестранните студенти, избрали обучение в Обединеното кралство, то за студентите избрали изнесени програми няма да има промяна, допълват от ВУМ, които си партнират с кардифския университет близо 10 години.

Сред завършващите има студенти от три различни континента, чиито родители ще пристигнат специално аз събитието.