Николина Ангелкова проведе работна среща с акад. Асаф Хаджиев

Политика

16-11-2017, 17:47

Снимка:

Пресцентър МТ

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Д. Главчев: Черноморският регион да бъде стабилен и икономически активен

Министър Ангелкова проведе работна среща с акад. Асаф Хаджиев, генерален секретар на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС)

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с акад. Асаф Хаджиев, генерален секретар на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС). По време на срещата бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в сферата на туризма. Министър Ангелкова представи пред акад. Хаджиев добрите резултати, които страната отчита при посещенията на чуждестранни туристи. От началото на годината близо 7,5 млн. чуждестранни гости са дошли у нас, като се наблюдава ръст от 7,7 на сто, обясни министърът. Положителни са и данните за туристите от страните членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС), чийто орган е ПАЧИС. През първите 9 месеца на 2017 г. над 3,5 млн. общо са посетители у нас от страните, които са част от организацията - Гърция, Румъния, Азербайджан, Албания, Армения, Грузия, Молдова, Русия, Сърбия, Турция и Украйна. Те нарастват с близо 6% и съставят около половината от общия туристопоток в страната. Член на ПАЧИС е и България.
Министерството на туризма е координатор на работна група „Сътрудничество в туризма“ към ОЧИС, заяви министър Ангелкова. И допълни, че в тази си роля на 14 юни 2018 г. ще организира среща на министрите с ресор туризъм на ОЧИС. Тя поясни още, че събитието ще бъде част от календара на българското председателство на Съвета на ЕС.
Акад. Хаджиев посочи, че организацията отдава голямо значение на туристическия сектор в Черноморския регион. Той информира, че през 2018 г. ПАЧИС чества 25 години от създаването си. В тази връзка търсим партньор от страна на Министерството на туризма за организиране на съвместни събития в сектора, каза още акад. Хаджиев.
Министър Ангелкова и акад. Хаджиев обсъдиха и възможностите за развитие на круизния туризъм в Черноморския регион.
Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС) e създадена в резултат на големите политически промени от края на 80-те години, когато страните от Черноморския регион отново се появиха на световната сцена. Търсенето на страните от региона за начини за посрещане на предизвикателствата, свързани с националното развитие и европейската интеграция, проправи пътя за съчетаване на усилията им за превръщането на Черноморския регион в зона на стабилност  и мир. Възползвайки се от географската близост и споделеното културно-историческо наследство, страните от региона ускориха установяването на двустранни и многостранни отношения.