Институтът за съвременно изкуство представя изложба „Близки срещи – визуални диалози / School4artists”

В известен смисъл изложбата е изследване на понятието „млад художник” в България днес

Изложбата представя нови работи на Аксиния Пейчева, Деница Милушева, Ина Валентинова, Мартин Пенев, Миглена Николова, Радослав Нинов, Радостин Седевчев, София Грънчарова, Стефан Иванов и е звършващ етап на проекта за последващо образование за млади художници, иницииран от Института за съвременно изкуство – София в началото на тази година. В известен смисъл изложбата е изследване на понятието „млад художник” в България днес. Независимо, че авторите са представители на едно поколение, всеки от тях има собствени артистични принципи, стратегии и лични привързаности, към които те се обръщат и с които се интегрират в глобалния свят на съвременното изкуство.
Като начало за работата над самата изложба послужиха специално създадени или намерени „образи-картички” – тълкувания, коментари, провокации, цитати от вътрешните монолози за институции, медии, себе си и обществото – „тригери” на въображението, разменени помежду си от участниците и оказали се много различно интерпретирани в процеса на подготовката на творбите. Тази „игра” помогна на младите автори, а и на ръководителите на проекта да изследват какво стои зад скритите процеси на създаването на изкуство за публична презентация в момента.
Експозицията няма обединяваща тема, всеки автор развива свое собствено изказване – сантиментално, емоционално, изследователско, експериментално, понякога рязко, по своему отразяващо живата тъкан на всекидневната реалност, в която съществуваме. Използвани са различни художествени средства – в изложбата „Близки срещи” са свързани не толкова произведенията, колкото авторите им, прекарали доста време в четене и обсъждане на множество теоретични и критически текстове, в срещи, визити, дискусии, оценки и коментари помежду си, както и със специално поканени български и интернационални „ментори”. И колкото и теми да бяха повдигнати, отговори предложени, липси отбелязани, обърквания означени, а пътищата и възможностите маркирани, сферата се оказа неизчерпаема. Какво, в същност, се крие зад понятието „млад художник”? Какво се случва, ако тя/той не се фокусира изцяло върху пазарния резултат, нито се обръща към опростения формален ефект или преповтаряне на изградени от други „връзки” и „традиции”? Какво стои зад клиширания израз „намиране на свой път в изкуството”? Изложбата „Близки срещи” предлага моментната рефлексия на представителите на едно поколение.
Програмата за последващо образование за млади и активни художници „Близки срещи – визуални диалози / School4artists” при нейното обявяване, кандидатстването на желаещите и селекцията на участниците, бе формулирана като опит за създаване на платформа за широкообхватнo и систематично разбиране за областта на съвременното изкуство и неговите връзки с по-широкото поле на съвременната култура, които формират базата за успешни художествени стратегии и практики от самите млади автори.
ИСИ – София и поектът „Близки срещи – визуални диалози / School4artists” изказват своята благодарност на менторите в проекта: Ана Ермолаева (Русия/Австрия), Боряна Роса (България/САЩ), Вадим Фишкин (Русия/Словения), Иван Мудов, Калин Серапионов, Кирил Прашков, Красимир Терзиев, Лъчезар Бояджиев, Миран Мохар (Словения), Миряна Тодорова (България/САЩ), Недко Солаков, Правдолюб Иванов, Хулиета Аранда (Мексико/Германия), както и на Мами Катаока (Япония).
Ръководители на проекта: Красимир Терзиев, Лъчезар Бояджиев, Яра Бубнова.
Проектът „Близки срещи – визуални диалози School4artists” се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Култура-2017” на Столична община.