За 11-и пореден път Празник на райската ябълка

В старозагорското село Хрищени

Старозагорското село Хрищени кани днес на Празника на райската ябълка, информират от кметството. "За да сте здрави и засмени - яжте райски ябълки от Хрищени!" е веселият девиз на селото, който и тази година, за 11-и пореден път ще събере малки и големи.
Официалното откриване е в 11.00 часа на площада. По традиция веднага след церемонията на един от пилоните на кметството ще се издигне Знамето на Хрищени със символа, направил го световноизвестно селище - Райската ябълка, заедно със знамената на България и на Европейския съюз.
Две изложби ще бъдат подредени в празничния ден за селото, което се намира само на 7 км. от Стара Загора. На открито ще бъдат изложени ръчно изработени от ученици и деца от детската градина композиции, аранжирани с райски ябълки, плодове и зеленчуци, които се отглеждат в селото.
В Пенсионерския клуб ще се подреди базар "Произведено в Хрищени", на който местни домакини и домашни майстори ще предлагат сладка и ракии от райска ябълка, както и от други плодове, лютеница по местна рецепта, художествени изделия от дърво, плетени ръчно терлици и покривки. Ще има конкурс за най-едър плод и зеленчук, най-пивка ракия от райска ябълка.
На откритата сцена пред читалището ще има богата програма с песни, танци и веселби със състави от Стара Загора, Яворово, Гълъбово, Димитровград, Раднево.
Райският плод расте в повече от 140 къщи в селото. В Хрищени живеят около 2000 души. Първите 16 дръвчета донася през 30-те години на миналия век местният свещеник Николай, който бил приятел с главния овощар на Борис Трети. Днес райската ябълка направи селото известно с празника си, който е единствен по рода си в нашата страна, съобщава БТА.