Тото Рийна - "Звярът" е починал в болница в Парма

Кръстникът на Коза Ностра излежаваше 26 доживотни присъди

Салваторе "Тото" Рийна, един от най-страшните италиански босове на мафията е починал в болница в затвора, докато излежаваше многократни доживотни присъди, съобщи италианското министерство на правосъдието.

Рийна, известен още като "звярът", беше приведен в медицински предизвикана кома, след като не успя да се възстанови от скорошна операция.

В четвъртък, на 87-годишния му рожден ден, той е получил разрешение за посещение от семейството си в болницата в Парма, където излежава 26 смъртни присъди за десетки убийства, извършени между 1969 и 1992 г.

Безмилостната фигура, смятана за "шеф на шефовете" на сицилианската мафия, е отговорен за убийствата на жени и деца на опонентите си, в нарушение на традиционните мафиотски кодове. Той също така е известен с убийството на невинни минувачи.
Рийна, която е израснал в бедната провинция Корлеоне на остров Сицилия, Италия, е бил осъден за първото си убийство още през 1949 г. едва на 19-годишна възраст.

Тото Рийна се изкачва в редиците на сицилианската мафия или “Коза Ностра” доста бързо, като систематично елиминира противниците си, включително двама от най-добрите прокурори в Италия.

Убийствата на Джовани Фалконе и Паоло Борселино от 1992 г. бяха извършени, след като Рийна заяви, че прокурорите ще бъдат "заклани като риба тон".



Рийна е заловен в Палермо през 1993 г. и е държан под строг тъмничен режим.

Двамата синове на Рийна, Джовани и Джузепе, също са участвали в мафията. Джовани бе осъден на доживотен затвор за четири убийства през 2001 г. след залавянето му през 1997 г.

По-малкият му брат Джузепе e осъден през 2004 г. за различни престъпления, включително изнудване и пране на пари.