Талевци отбелязаха седмицата на антитормоза

Мисия Добрич

18-11-2017, 17:40

Снимка:

СУ „Димитър Талев”

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Добрич Утре: 19 ноември

Учениците от XI клас имаха възможността да чуят интересни факти от съдебната практика на известния добрички юрист Пенчо Иванов

От 13-ти до 17-ти ноември ученици и учители от СУ „Димитър Талев” се включиха в международната седмица на антитормоза - Anti-Bullying Week. Тя се организира вече 14-та година във Великобритания, както и в редица училища по света, като се случва през 3-та седмица на ноември. Мотото на седмицата, зад което застанаха талевци, бе „Единни в различията”.
Ученици от трети и шести клас украсиха стъклените врати на втория етаж с усмихнати облаци, на които написаха и си припомниха за добрите дела и постъпки, които са получили от своите съученици и приятели, защото вече знаят, че полученото добро трябва да се помни, а направеното да се забрави. Специални кутии с послания за извинения бяха поставени в учебните кабинети. С тази инициатива учениците имаха възможност да се извинят на някого, когото са обидили и да подобрят взаимоотношенията си. Най-малките талевчета научиха нова песен за приятелството и приемането на различните и пяха и танцуваха заедно по време на голямото междучасие в четвъртък и петък.
Учениците от XI клас имаха възможността да чуят интересни факти от съдебната практика на известния добрички юрист, който с присъщото му обаяние  ги насочи към  проблема, свързан с агресията сред младите хора и наказателната отговорност, която всеки носи със своето действие или бездействие. Той .им разказа за ефектите на тормоза и агресията върху формирането на личността, както и за дълготрайните последствия от неглижирането на проблема в семейството, училището, обществото. През погледа на прависта учениците видяха сериозността на постъпки, наглед безобидни, които също са нарушение на закона. От позицията на човек с много опит адвокатът даде безценни съвети на младите хора, свързани с превенцията на агресията и ги призова да бъдат добър пример за съучениците си. Господин Пенчо Иванов специално подчерта особената тежест на наказанието за посегателството върху личността на учителя.
  Днес 17.11.2017 г. седмицата на антитормоза приключва, нодейностите насочени към превенция и недопускане на лоши прояви продължават през цялата година.. Следващата стъпка, в тази насока, е обучение с родители, в което ще се акцентира върху огромното негативно влияние на кибертормоза върху самочувствието и себеоценката на подрастващите.