Международната общност реши да оцени парниковите си емисии догодина

Свят

19-11-2017, 07:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започна заключителният етап от конференцията на ООН за климата в Бон

Дори ако поетите през 2015 г. ангажименти бъдат изпълнени, те ще доведат до затопляне от над 3 градуса

Страните, участващи в 23-тата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, решиха, че в края на следващата година ще направят колективна оценка на емисиите си на парникови газове, предаде Франс прес.
След две седмици на дискусии в германския град Бон страните се споразумяха да започнат диалог, за да може най-накрая да определят пътя, който им предстои да изминат, за да задържат промените на климата в рамките на 2 градуса по Целзий, както предвижда парижкото споразумение. Процесът ще започне през януари, съобщи председателят на конференцията, премиерът на Фиджи Франк Байнимарама, обявявайки влизането на решението в сила.
"Конференцията на страните реши през 2018 г. да организира диалог между страните, за да получи равносметка на колективните усилия" за контрол на емисиите на парникови газове, се казва в текста. Диалогът трябва да бъде конструктивен и насочен към намирането на решения. Целта му ще бъде да се подтикнат страните да преразгледат доброволно поетите ангажименти, които на този етап са недостатъчни за овладяване на глобалното затопляне.
Дори ако поетите през 2015 г. ангажименти бъдат изпълнени, те ще доведат до затопляне от над 3 градуса в сравнение с прединдустриалната епоха, отбелязва АФП.