Петролната индустрия ще помага в борбата със сивия сектор

Общество

19-11-2017, 09:08

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Една четвърт от кабелните оператори в сивия сектор

Незаконната търговия с горива не е уникално за България явление

Заради високите ставки, с които се облагат горивата, много хора се изкушават да избегнат плащането на данъци, като продават бензин и дизел незаконно, обясни генералният директор на Европейската петролна асоциация Джон Купър. Борбата с този сив сектор е основно предизвикателство пред много страни в Европа. Затова и в браншовата асоциация са обсъждани варианти как петролната индустрия би могла да помогне на правителствата да се справят с това предизвикателство.

„Знаем, че има добри практики – дали чрез промени в администрацията, в отчетите, дори в технологиите, с които да се проследяват по-добре количествата гориво, да може да се види ясно дали и къде е допусната грешка. В крайна сметка това е въпрос, който трябва да бъде решен от правителствата, но петролната индустрия може да помогне, като покаже правилни път“, коментира генералният директор на Европейска петролна асоциация Джон Купър.

Той подчерта, че незаконната търговия с горива не е уникално за България явление и припомни случай отпреди 5-6 години във Великобритания. Под къщата на вицепремиер преминавал тръбопровод, който привлякъл вниманието на престъпници. „Крадци прокопаха дупка, пробиха тръбопровода, сложиха една тръба, водеща към малък резервоар, и си бяха спретнали малък бизнес – чрез кражба“.

От години учени и експерти предричат край на петролното господство. Според Джон Купър обаче има още доста време преди това да се случи. „Не, всъщност се случва точно обратното. Разбира се, има дълбоки находища на петрол по света, но технологията за добив се развива и подбрява все повече. Най-голямата промяна в последните 10 години е разработването на технологията за добив на една от компаниите, която стана водеща в Съединените щати. Ако погледнете и данните на Международната агенция по енергетика Щатите се превърнаха в основен производител на нефт, като имат и потенциала в следващите няколко години да станат един от най-големите износители на нефт в света“, обясни Купър.

„Трябва да започнем да мислим как да извлечем въглерода и водорода от други източници, от възобновяеми източници, за да направим горивата, които клиентите ни искат. В краткосрочен план това ще е много по-скъпо от добива на нефт. Но трябва да започнем разговорите, да развиваме технологиите и чисто политическите разговори, както и кампаниите сред обществото как бихме могли да подготвим този преход в дългосрочен план“, каза още генералният директор на Европейска петролна асоциация. Той допълни, че първите стъпки вече са направени с производството на биогорива и такива от 2-ро и 3-то поколение. „Продължават да се развиват и технологиите за добив на горива от биомаса, за производство на водород от възобновяеми енергийни източници и други“, обясни Джон Купър.