Външните министри на Русия, Турция и Иран разискват сирийската криза

Турция ще дискутира с Русия въпросът за употребата на химически оръжия в Сирия

Външните министри на Русия, Турция и Иран се срещат в Турция, за да обсъдят сирийската криза. Тристранната среща се провежда в курортния град Анталия. Сергей Лавров, Мевлют Чавушоглу и Мохамад Джавад Зариф ще разискват основно по-нататъшното разрешаване на конфликта в Сирия.

Още един въпрос, който министрите могат да засегнат е възстановяването на страната след войната. Борбата срещу терористите от „Ислямска държава“ се води успешно и в близко време може да приключи. При тези условия актуален става въпроса за прехода към мирно разрешаване на сирийския конфликт. Не е изключено тримата министри да положат основите и за срещата между президентите на страните си, която ще се проведе на 22 ноември в Сочи.

Мевлют Чавушоглу посочи преди срещата, че благодарение на общите усилия на Русия, Иран и Турция положението в Сирия се е подобрило значително. Въпреки това, според първия дипломат на Анкара, специално внимание трябва да се обърне на ситуацията в провинция Идлиб.

По-конкретно, Турция ще дискутира с Русия въпросът за употребата на химически оръжия в Сирия. По-рано турският държавен глава Реджеп Ердоган спомена, че среща може да бъде проведена и между началник щабовете на армиите на трите държави.