Участник в схема за телефонни измами е задържан

Крими

19-11-2017, 13:40

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Криминално проявеният столичанин, изпълнявал ролята на посредник, е прибрал суми в размер на общо 3600 лева и 1500 евро от три жертви

В резултат на усърдна и упорита работа на служители от РУ – Пещера по разследвания на опити и случаи на телефонни измами на територията на Пещера и Батак, е задържан участник в няколко измами.
Жертвите са основно възрастни хора, които били въведени в заблуждение. Използван бил сценарият, при който непознатият от другата страна на слушалката се представя за полицай. Той информирал доверчивите възрастни мъже и жени, че са станали обект на внимание от страна на телефонните измамници. Мнимият полицай убеждавал пенсионерите да дадат всичките си спестявания, за да примамят „лошите” и те да бъдат заловени. На адреса на жертвата щял да дойде цивилен криминалист, който да вземе парите, а след като бъдат задържани извършителите, сумата щяла да бъде възстановена обратно. Ако и за миг бъдещата жертва се усъмнявала в истинността на разказа, била заплашвана със саморазправа.
В хода на извършените оперативно-издирвателни действия бил засечен лек автомобил, който обикалял в района. Полицаите му устроили капан и в него попаднал столичанинът К.Н. /36 г./. Той е с множество криминални прояви, включително и за притежание на наркотични вещества.
До момента е установено, че през последния месец мъжът, който изпълнявал ролята на посредник в схемата на измамите, е прибрал суми в размер на общо 3600 лева и 1500 евро. Жертвите са три жени от Батак и Пещера на възраст между 77 и 88 години.
Продължава работата на служители от РУ - Пещера за изясняване и на други случаи на територията на региона, при които К.Н. е участвал активно в извършване на престъпления от подобен род.