А. Попов: Контролът върху шофьорите, превозващи пътници, е много сериозен

Ние ще предприемем всичко, което е в силите на Министерство на транспорта

Последните дни в района на селата Микре, Сопот и Български извор, по пътя София-Варна взеха над 10 жертви. В петък автобус, превозващ незрящи навлезе в насрещното и се удари челно в камион. Девет души загинаха, над 20 са ранените, настанени в болница. В събота в други две катастрофи животът си загубиха жена и дете, също има ранени с опасност за живота. Поредицата от тежки пътни инциденти стана повод премиерът Бойко Борисов да свика спешно съвещание, а институциите отново да предприемат мерки срущу войната по пътищата.

В ефира на БНТ зам.-министърът на транспорта Ангел Попов призова шофьорите да бъдат изключително внимателни!

"Институциите с всички възможни средства се борим. Имаше нелош успех по отношение на по-малкия брой убити. За съжаление, черната серия наруши този комфорт и желанието ни да създадем такива мерки, които са традиционни. Трябва да преминем към нетрадиционни мерки. Ние ще предприемем всички, което е в силите на Министерство на транспорта, включително с т. нар. "регистратор на движението", коментира Попов.

"Контролът върху шофьорите, които превозват пътници, е много сериозен. Всеки такъв автобус е снабден с дигитални техографи, които отразяват всяка минута неговото движение, престоя и почивката. Всеки автомобил - дали е автобус или товарен автомобил, преминава т. нар. "преглед за годност на тахографите", обясни още зам.-министърът.