Каракачанов: Нелегални емигранти не трябва да се приемат по квоти

Той е запознал Роберт Зиле с приоритетите на България за европредседателството ни

Напълно споделям мнението на групата на Европейските консерватори и реформисти, че промените в Дъблинския регламент трябва да не са в посоката, в която се върви в момента, а точно в обратната – към това да не се задължават европейските държави да приемат нелегални емигранти по квоти и да не се налагат глоби. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на отбраната Красимир Каракачанов след срещата си със заместник-председателя на групата на Европейските консерватори и реформисти /ЕКР/в ЕП Робертс Зиле и генералния секретар на ЕКР Франк Барет.

Според Красимир Каракачанов Европа има нужда от политическа сила с утвърдени традиции, ценности, религия и култура.

Министърът на отбраната уточни, че е запознал гостите от ЕКР какви ще бъдат приоритетите на България по време на предстоящото председателство на Съвета на ЕС. По думите му сред основните приоритети пред страната ни ще бъдат темите за сигурността на границите на Европа, нелегалната имиграция, както и амбицията на България да се направи крачка към интеграцията на страните от Западните Балкани към структурите на НАТО и ЕС.

Евродепутатът и член на ЕКР Ангел Джамбазки заяви, че заедно със заместник-председателя на групата на ЕКР Робертс Зиле работят активно в ЕП по темата за т. нар. „социален дъмпинг“, предложена от френския президент Еманюел Макрон, предаде БНТ.

„Работим срещу тезата на президента Макрон, която е срещу нашия национален интерес и срещу националния интерес на държавите от Източна Европа“, обясни Джамбазки. По думите му има законодателства, които се опитват на пречат на българските и на източноевропейските предприемачи да работят спокойно в страните от Западна Европа.

Ангел Джамбазки допълни, че по темата за т.нар. „социален дъмпинг“ се работи не по групи, а по географски принцип. Той обяви, че миналата седмица по този въпрос за първи път е имало съвместно заседание на българските и румънски национални делегации.