Германия изпадна в политическа криза

Германският президент започва консултации, за да бъде намерен изход от кризата

Президентът Франк-Валтер Щайнмайер започва консултации с лидерите на политическите сили в опит да бъде намерен изход от кризата. Той призова партиите към компромис за съставянето на правителство. Канцлерът Ангела Меркел, обаче, заяви, че е скептична за резултатите от разговорите.
По-добре предсрочни избори, отколкото правителство на малцинството. Такава е позицията на германския канцлер Ангела Меркел за излизане от политическата криза.
“Вижте, ако се насрочат нови избори, или бяха насрочени, според мен това нямаше да бъде, това, което избирателите искаха от нас. Но ние бихме го приели. Честно ще заявя, че не се страхувам от нищо”, заяви канцлерът Меркел цитирана от БНТ.
Според социолози, обаче, другите партии може и да се съгласят на компромис, защото от провеждането на предсрочни избори най-голяма полза ще има антиимигрантската партия Алтернатива за Германия.
Меркел отказа да подаде оставка заради провала за съставяне на правителство и обясни, че няма причина да го направи.
“По време на кампанията постоянно казвах, че съм готова да служа на Германия още четири години. Сега опитът да се състави правителство не беше успешен, но това не е причина да се откажа от моето обещание”, коментира Меркел.
Това е най-голямото изпитание за Ангела Меркел за 12-годишното ѝ управление. За сценария - съставяне на голяма коалиция със Социалдемократите, канцлерът заяви, че ще изчака резултатите от срещата на лидера им Мартин Шулц с германския президент. Разговорът ще бъде утре.