Предмети с висока културно - историческа стойност са иззети при спецоперация

В РУ - Казанлък е образувано досъдебно производств

Подробности за специализираната полицейска операция на служители от РУ – Казанлък,  съобщи директорът на ОДМВР - Стара Загора старши комисар Георги Хаджиев, окръжния прокурор Дичо Атанасов, началникът на РУ - Казанлък главен инспектор Стойчо Крачолов и заместник-директорът на музей „Искра“ в Казанлък Радослав Петков.

В хода на предприетите действия, полицейски екип спрял за проверка на улица в града лек автомобил „Дайхатсу“, управляван от В.В. /66 г./ от Казанлък. Заедно с него в колата пътувал и неговият съгражданин Е.Г. /46 г./. При процесуално-следствени действия в колата били открити: сувенирна кутия, съдържаща шест средновековни монети от жълт метал от времето на император „Андроник II Палоелог“; една монета от жълт метал от времето на император „Йоан III Дука Ватаци“; предмет от сив метал с монетовидна форма; торква от жълт метал; два чифта наушници от благороден метал; част от висулка от благороден метал; гривна от два вида полускъпоценни камъни .

Последвали претърсвания в жилищата на двамата мъже. От дома на В.В. са иззети червенофигурен фрагментиран керамичен кратер, две монети – римска и медальон, три чифта обици и ланец от жълт метал.

По първоначална оценка на предметите, извършена от служители на Исторически музей „Искра“ - Казанлък, те представляват малка колективна находка от 14 век.

 В РУ - Казанлък е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 278, ал. 6, предложение второ от НК. На В.В. и Е.Г. е наложена полицейска мярка за задържане за срок до 24 часа.

 Работата по случая продължава под ръководството на Окръжна прокуратура - Стара Загора.