М. Стоянова: Повишават изискванията за лицензиране на банките

Политика

22-11-2017, 11:18

Снимка:

bnt/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Парламентът разглежда законопроект срещу свързаните лица в банките

Тя посочи, че този законопроектът е поредна стъпка към повишаване ефективността на надзорната дейност на БНБ върху банките

Парламентът прие промени в Закона за кредитните институции на първо четене. За промените гласуваха 109 депутати и 54 се въздържаха. Законопроектът цели усъвършенстване регулаторната рамка на банковия надзор, като бъде постигнато съответствие с препоръките от доклада на Програмата за оценка на финансовия сектор и с поетите от Българска народна банка ангажименти в отговор на доклада. Във връзка с препоръка, свързана с критериите за лицензиране, проектът въвежда допълнително условие за представяне на данни за действителния собственик на акционери с квалифициран или по-висок дял в дружество, обект на лицензионна процедура.

Предлага се въвеждане на задължение за банките да предоставят на БНБ информация, в случаите, когато са им станали известни обстоятелства, които дават основания за наличието на негативно влияние на лицата, които пряко или непряко притежават над 50% от капитала. Във връзка с поети от БНБ ангажименти за разширяване на кръга от лица, чиито експозиции следва да се третират като експозиции към свързани с банката лица, се предлагат изменения за усъвършенстване режима за регулиране на риска, произтичащ от експозициите, които банките формират към свързани с тях лица – администратори на банката, нейни акционери с квалифициран или по-висок дял, лица които контролират банката, дъщерни дружества на банката и другите определени като свързани с банката лица (вътрешни експозиции).

Законопроектът предвижда нови разпоредби, свързани с необходимостта от създаване на правен механизъм за въвеждане в националната правна рамка на насоките, препоръките и други мерки на Европейския банков орган (ЕБО). С тях се цели да бъде поставено на законово ниво задължение за спазване от страна на банките на приложимите към дейността им насоки и препоръки на ЕБО с оглед осигуряване на последователно и непротиворечиво прилагане на правно обвързващите актове на Съюза. Предвижда се възможността БНБ да въвежда чрез наредби изисквания, критерии и други обективни условия, предмет на насоки и препоръки, с оглед превръщането им в задължителни нормативни разпоредби. По този начин ще бъде осигурено тълкуване и прилагане на законодателната рамка еднакво, последователно и непротиворечиво, следвайки общите политики, методологии, указания и мерки, издадени от ЕБО в рамките на неговата компетентност.

По време на дебатите председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова посочи, че този законопроектът е поредна стъпка към повишаване ефективността на надзорната дейност на БНБ върху банките. „Всички тези промени ще доведат до повишаване на изискванията при лицензиране на банки. Задълбочават се и изискванията при изследването на свързаните лица при кредитиране от банки и създават законови условия всички препоръки и условия на европейския банков орган да бъдат прилагани и от БНБ и българските банки“, каза Стоянова. Тя поясни, че отговорността на банковия надзор нараства изключително много с тези правомощия. „Надявам се, че с тези промени надзорът на БНБ ще оправдае доверието, което му се дава“, допълни Менда Стоянова.