Премиера на „Трубадур” от Верди с международен екип в Опера Пловдив

Пловдив Лайф

23-11-2017, 08:23

Снимка:

Опера Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Историята за проклятието на циганката Азучена и странстващия трубадур се поставя от международен екип, който повече от месец репетира в града на тепетата

Опера Пловдив ще зарадва почитателите на Верди с премиера на едно от най-обичаните оперни заглавия  - „Трубадур“, на 25 ноември от 19 часа.

Историята за проклятието на циганката Азучена и странстващия трубадур се поставя от международен екип, който повече от месец репетира в града на тепетата.

В заглавието има всички важни съставки за добър театър: любов, тлееща омраза, политика и интриги. Музиката на Верди остава за дълго да звучи в съзнанието на зрителя с типичните негови увличащи мелодии и енергични хорови сцени, приканващи към революционни настроения. За славата на „Трубадур“ помага и екзотичната романтика, с която е обрисуван животът в циганския табор.

Диригентът-ветеран Никша Бареза (Хърватия), който преди 2 години постави „Кармен” на Античния театър, се завръща в Пловдив, за да „извае” музикално прочутата опера, която е предизвикателство за всички изпълнители. Името му се свързва с най-големите оперни театри, включително Ла Скала, където Бареза е дирижирал именно „Трубадур”. По настояване на маестрото за първи път в България ще бъдат изпълнени части от операта, които са били изрязани и забравени преди години. По този начин на 25 ноември публиката в Пловдив ще се наслади на пълната версия на шедьовъра на Верди.

Премиерната постановка е дело на режисьора Урсула Хорнер (Австрия), която вече омагьоса пловдивските зрители с фентъзи визията на „Хофманови разкази”. Натрупала опит като помощник на самия Роман Полански, тя отново ще представи един силно визуален спектакъл, но в рамките на класическата оперна традиция. Урсула Хорнер набляга много на актьорската игра на всички участници на сцената.

„В наши дни никой не иска да гледа един главен герой, който стои на сцената и пее (което прави разбирането вече доста трудно) на чужд език (което прави разбирането дори още по-трудно) без действие и реакция!”, споделя тя. Самата режисьорка описва постановката си като „непреходна” и споделя, че много трудно може да се излезе от епохата в сюжета на „Трубадур”, за разлика от други оперни заглавия. 

Сценичното решение е дело на художника на костюмите Мария Пупучевска (Македония), художника на декора Мария Ветероска (Македония) и художника на осветлението Васко Лисичов (Македония).

Централните роли в премиерната вечер са поверени на Таня Иванова, която прави дебют в ролята на Леонора, любимецът на публиката Камен Чанев, мецосопраното Даниела Дякова и баритонът Пламен Димитров, солист на Опера Варна. Останалите партии се изпълняват от Ива Ананаиева, Владо Ников, Евгений Арабаджиев и др.

Билети за „Трубадур” се продават на касата на Операта (ул. Гладстон 15), в Билетния център пред Общината и онлайн в eventim.bg.