В Добричка община трябва да отвори врати средно училище

За идващата учебна година

За новата учебна 2018-2019 година в Добричката община трябва да отвори врати средно училище, за да се избегне рискът от отпадане на ученици от образователната система, съобщава БТА. Предложението на кметската управа обединеното училище "Никола Вапцаров" в село Карапелит да бъде преобразувано и учениците да могат да завършат втори гимназиален етап и да придобият средно образование ще бъде обсъдено на предстоящото заседание на общинския съвет.
Според проучване на общината около 30 на сто от осмокласниците не продължават образованието си главно поради финансови и социални проблеми. Родителите на всички ученици от Карапелит и близките села са заявили желание децата им да завършат дванадесети клас, ако могат да продължат обучението си в училището.
Триетажната сграда на учебното заведение в Карапелит има капацитет обучението да бъде разширено. Зданието е санирано, класните стаи и кабинетите са добре обзаведени, има възможност и за професионално обучение, посочва кметът на общината Тошко Петков.
В Добричката община три обединени училища обучават ученици, но няма средно училище и обичайно завършващите основно образование се насочват към учебни заведения в областния град.