Заместник-министърът на културата на Китай на визита в Пловдив

Мисия Пловдив

23-11-2017, 13:17

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пловдив е много исторически град, с богата култура и история

Делегация от Китайската народна република, водена от заместник-министъра на културата г-н Джан Сю посети вчера град Пловдив за среща със заместник- кметовете на Община Пловдив Розалин Петков, отговарящ за общинската икономика, здравеопазване, екология и управление на отпадъците, инж. Александър Държиков, с ресор „Култура и туризъм“ и Радост Иванова – заместник-директор на Общинска фондация „Пловдив 2019“, с ресор маркетинг, комуникации, реклама, спонсорство и частни финансирания. Визитата се осъществи ден преди церемонията по официалното откриване на новия Китайски културно-информационен център в София, която ще се състои днес (23.11.2017). Това ще е първият културен център на азиатска държава, не само в България, но и в региона на Централна и Източна Европа, със статут на културна институция на китайското правителство.
В състава на делегацията участваха Джън Хао – заместник генерален директор за външни културни отношения в Министерство на културата, Гуан Син – заместник-директор на дирекция „Източна Европа и Централна Азия“ към Бюро за външни отношения, Уан Чин-ън – член на отдел „Обща администрация“, Рън Сяолей – член на отдел „Планиране на културни центрове“, Лиу Яохон – отдел „Протокол и преводи“, Бюро за външни отношения, Кон Юен – директор на отдел „Планиране на културни центрове“, Ли Уей – служител, Отдел „Персонал“, Уан Сяомън – член на отдел „Планиране на културни центрове“ и Гу Хонсин – съветник по културните въпроси в Посолство на КНР в София. Освен официалната среща в заседателната зала на Община Пловдив, гостите посетиха Античния театър и Римския стадион, както и Регионалния археологически музей в Пловдив.
„Пловдив е много исторически град, с богата култура и история. Тук усетих голяма топлина, която блика навсякъде, независимо, че денят днес не е слънчев. Обектите, които посетихме са един отличен пример за богатата ви история“, сподели заместник-министър Джан Сю, който не пропусна да похвали високия професионализъм на екскурзоводите от ОИ „Старинен Пловдив“, придружаващи делегацията по време на обиколката.
По време на срещата, заместник-кметът Розалин Петков представи на гостите информация за големите инфраструктурни обекти в града, за Тракия икономическа зона, за отношенията между побратимените градове Пловдив и китайския Шънджън и други.
Заместник-кметът инж. Александър Държиков разказа за богатия културен календар на град Пловдив, многобройните фестивали и традиционните събития, както и за постигнатите конкретни договорености между Община Пловдив и Посолството на Китай, свързани с размяна на артисти, изложби, участие в предстоящия Международен фолклорен фестивал и други, постигнати по време на последната среща със съветника по културните въпроси Гу Хонсин и секретаря на посолството- г-н Сюй в Пловдив на 21 юли, тази година. „Община Пловдив инвестира много активно в разкриването, съхраняването и експонирането на обектите – културно-историческо наследство на града, защото те са богатство за Пловдив, за България, но и за целия свят“ каза още заместник-кметът Александър Държиков.
Радост Иванова разказа на участниците в делегацията за подготовката на града за голямото предизвикателство „Пловдив – Европейска столица на културата – 2019“ и отправи покана към заместник-министър Сю и представителите на Министерство на културата на Китай да бъдат гости на някои от големите събития през 2019 г.
В края на срещата, заместник-кметовете Петков и Държиков връчиха на заместник-министър Джан Сю „Почетен плакет на Община Пловдив“ от името на Кмета инж. Иван Тотев и подариха на членовете на делегацията множество рекламни материали за културно-историческите забележителности на Пловдив, за големите културни събития, традиционни сувенири, български козметични продукти на основа на „българската роза“ и си направиха обща снимка за спомен.