Прокуратурата обвини управителя на мина Оброчище Дейвид Уелингс

Крими

23-11-2017, 13:20

Снимка:

Кадър: БНТ

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Четири наказателни производства за мина "Оброчище"

14 нарушения в мина Оброчище

Той е открит в седалището на дружеството в село Църква

Добричката районна прокуратура обвини управителя на "Евроманган" ЕАД Дейвид Уелингс, съобщиха от държавното обвинение.

 С постановление от днес, 23 ноември 2017 г. срещу него е повдигнато обвинение, че в 30-дневен срок от спиране на плащанията на дружеството като негов управител и представляващ не е поискал от съда да открие производство по несъстоятелност.

69-годишният Уелингс не бил открит на постоянния си адрес във Варна. Той е открит в седалището на дружеството в село Църква, където му е била връчена призовка. Управителят на "Евроманган" е поданик на Кралство Великобритания, но е със статут на постоянно пребиваващ в България, поясняват от прокуратурата.

Според събраните доказателства от Добричката прокуратура дружеството, на което с концесионен договор е отдадена мина Оброчище, е изпаднало в несъстоятелност от 30 юни 2016 г.

Натрупаните публични задължения към НАП са в размер около 1,5 млн. лева. За тези задължения НАП е образувала принудително изпълнение за събирането им.

Отделно от тях "Евроманган" ЕАД има задължения и към частни кредитори за доставки и транспорт около 100 000 лева. Само към "Енерго про" ЕАД дружеството на Уелингс дължи около 200 000 лева.

За престъплението, в което е обвинен Уелингс, той може да получи затвор до 3 години или глоба до 5000 лева.