ВМРО ще припомни с факелно шествие за несправедливия Ньойски диктат

За 19-та поредна година

С традиционния патритотичен марш на 24 ноември войводите отдадат почит на загиналите във войните за национално обединение.

Шествието ще тръгне от градинката пред храм “Свети Георги” в 17:30 ч. на 24 ноември. Участниците ще преминат по бул. “25-ти септември” и ул. “Независимост”, като ще поднесат цветя пред барелефа на полк. Борис Дрангов и кръста на загиналите в Добричката епопея. По този начин родолюбците ще почетат подвига на падналите за освобождението на Добруджа. Шествието ще завърши пред паметника на генерал Иван Колев.

На 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие Ньой е подписан мирен “договор”, с който страните победителки в Първата световна война извършват жестока несправедливост спрямо Отечеството ни. От България са откъснати изконни земи, повечето от които и до ден днешен не са в пределите на Родината. В чужди ръце остават Западните български покрайнини, Беломорието , Македония. Люлката на българската държава на Балканите – Добруджа е върната под румънска окупация. Около 2 милиона наши сънародници попадат под чужда власт и са преследвани заради българското си съмосъзнание. България е принудена да плаща огромни репарации и в следващите години е съсипана икономически.

По традиция всяка година факелното шествие на ВМРО протича под определен наслов, с който патриотите заявяват свои позиции, свързани със съвременното развитие и бъдещето на Родината ни.

Тази година насловът е “Добруджа – житница или пустош”. От години насам ВМРО води постоянна и последователна политика, насочена към опазване чистота на плодородната добруджанска земя и съхраняване на основния поминък на добруджанци – земеделието. През 2011 г. родолюбивата организация бе в основата на протестите против добива на шистов газ, довели до налагането на мораториум върху използването на опасния метод на хидравлично разбиване при добива на природни богатства в България. Няма да позволим да се правят експерименти със съмнителни икономически ползи, които могат да се окажат заплаха за чистотата на земята и водата на Добруджа.

Призоваваме всички родолюбиви добруджанци да се включат във факелното шествие. Нека заедно покажем, че несправедливостта не е забравена, както не са забравени и героите, положили живота си пред олтара на Отечеството. Да защитим земята и водата на Добруджа!

 

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен