Обсъдиха възможностите на европредседателството за допълнително привличане на инвестиции и иновации

Мисия Пловдив

23-11-2017, 15:02

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

На кръглата маса се обсъдиха възможностите на европредседателството за допълнително привличане на инвестиции, както и засилващата се роля на иновациите

„През последните няколко години Тракия икономическа зона е една от най-бързоразвиващите се и най-големите в Югоизточна Европа. ТИЗ ще продължи да се развива в един по-високотехнологичен сегмент, тъй като компаниите, които навлизат са един друг вид инвеститори, които са нови за България – произвеждат повече стоки с добавена стойност, по- високотехнологични са, трябва им по-висококвалифициран персонал“, това заяви заместник-кметът Стефан Стоянов при старта на кръгла маса „Европредседателство, инвестиции, иновации“.

„В следващите няколко години имаме две наистина добри възможности за подобряване на имиджа ни – председателството на България на Съвета на ЕС през 2018 и през 2019 година, когато България ще е Европейска столица на културата“, посочи още Стефан Стоянов в изказването си.

По думите му обединението на местните власти и бизнеса ще доведе до подобряване и реформиране на образователната система, тъй като там, където има подобен консенсус, има по-добри резултати.

„Пловдив е индустриалната столица на България, ръстът на заплати в сравнение с миналата година в сферата на промишлеността е над 10%“, коментира икономистът Георги Стоев.

„Направихме големи усилия да брандираме Пловдив като индустриална столица на България и успяхме. Повечето инвеститори предпочитат да дойдат първо тук, когато проучват за нов терен и предприятие. Това, което не успяхме обаче е да направим по-силна кампания зад граница и да брандираме цялата страна като добро място за бизнес, като страна с добри инженерни традиции, традиции в машиностроенето например“, допълни още той.

На кръглата маса се обсъдиха възможностите на европредседателството за допълнително привличане на инвестиции, както и засилващата се роля на иновациите. Дискутирани бяха и теми относно възможностите за публично-частно партньорство, с цел изграждането на индустриални зони и свързаната с тях инфраструктура.

Целта е широката общественост и по-конкретно инвеститорите да бъдат информирани за възможностите и общата полза от Българското председателство на Съвета на ЕС. Поставен беше акцент върху необходимостта от изграждане на единна ЕС стратегия за развитие на индустрията, както и връзката инвестиции-иновации.