Минчо Коралски: Промените в ТЕЛК ще облекчат системата

Някои хора незаслужено получават етикет "нетрудоспособен"

В медицинската експертиза ще бъдат направени сериозни промени свързани с това как хората да бъдат диагностицирани и как да бъде определяна вида и степента на увреждане. Това каза в ефира на БНТ Минчо Коралски, изпълнителен директор, Агенция на хора в увреждания.

Той допълни, че новото предложение във всички големи болници да има комисии, които на място да дават веднага степен на увреждане без да се ходи на ТЕЛК, ще облекчи сравнително системата. Предвижда се и промяна в статута на лекари, които са в ТЕЛК. Вижте целия разговор във видеото.

По думите на Минчо Коралски методиката ще бъде променена, така че хората да не се разкарват, когато е ясно, че в здравето им не може да настъпи промяна.

"Очевидно е, че една жена с инсулт, пареза на ръката или крака не може да работи като медицинска сестра, още повече в родилно отделение. Ето защо в момента се разработва една концепция, която ще позволява да се оценява състоянието на човек спрямо работата, която извършва, за да може той или да получи пенсия, или да бъде пренасочен към друга работа с оглед на неговите индивидуални особености и на неговата работа", коментира той.

Според изпълнителния директор на Агенция за хора с увреждания някои хора незаслужено получават етикет "нетрудоспособен".

По думите му връзването на информациите на НЕЛК и ТЕЛК с информацията в здравната каса ще позволи и създаване на електронните здравни досиета, да се проследи цялостното състояние на човек в един по-дълъг период и да се види дали всъщност това увреждане е в резултат на здравен проблем или на фалшифицирани документи. По думите на Коралски промените ще дадат обективна информация, която да позволи и обективна оценка на състоянието на хората с увеждания.