Б. Петков: Има готовност да се подкрепи въвеждането на стандарти на твърдите горива

Националната цел до 2020 г. е 16% от крайното брутно потребление на електрическа енергия да е получена от възобновяеми енергийни източници, каза Т. Петкова

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков обяви, че имат готовност да се подкрепи въвеждането на стандарти за екологични изисквания на твърдите горива, предаде БТА. Министърът, който участва в конференцията „Проблеми и решения за подобряване качеството на атмосферния въздух“ отбеляза, че около 205 хиляди души са подпомаганите с помощи за отопление в страната. От тях 80 процента използват твърдо гориво. Възприели сме принципния подход поетапно да търсим комплексно решаване на проблемите, каза Петков.

Министърът на околната среда Нено Димов посочи, че стандартът за твърдите горива за битово отопление трябва да е готов до идната пролет, за да влезе в сила преди следващия отоплителен сезон.

Министърът на транспорта Ивайло Московски посочи, че трябва да се прилагат механизми, които да стимулират използването на обществен транспорт, както и закупуването на превозни средства без вредни емисии. Министърът посочи, че като мярка срещу манипулирането на резултатите от техническите прегледи, в момента се работи по надграждане на софтуера, чрез който данните от прегледите директно да отиват в Автомобилната администрация. Според Московски санкциите за ползването на автомобил без катализатор трябва да са такива, че да откажат гражданина да кара неизправен автомобил. Той посочи, че Законът за движението по пътищата ще бъде разделен на три отделни закона, така че да има един, който да бъде свързан с техническата годност на превозните средства и в него ще бъдат записани и екологичните изисквания.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза, че националната цел до 2020 г. е била 16 процента от крайното брутно потребление на електрическа енергия да е получена от възобновяеми енергийни източници. Според министъра още в края на 2013 г. тази цел е постигната. По думите й 41 процента от енергията в страната се дава от въглищните централи. Според нея се работи интензивно по решаването на този въпрос. За последните 12 години най-голямата ТЕЦ, която ползва въглищни горива – Марица Изток-2, е инвестирала 1,1 млрд. лв за сероочистващи устройства, над 15 млн. лв за прахоулавящи инсталации. Петкова каза още, че Министерството на енергетиката работи по проект, свързан с подпомагане на битовите потребители за подмяна на отоплението си с екологично чисто, като финансирането по нея е 10,5 млн. евро.

Министърът на икономиката Емил Караниколов посочи, че се обсъждат насърчителни мерки за иновации, свързани с подобряване на околната среда и управлението на битовите отпадъци. Той добави, че с транспортното министерство водят разговори с производители на електромобили, като целта е да ги привлекат да създадат свои заводи в страната. Обмисля се и да се дават субсидии за закупуването на такива автомобили.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова посочи, че до края на месеца ще получат седем газанализатори, които ще предоставят на КАТ в София, така че да се ползват при началната регистрация на автомобили и при последващия контрол. По думите й за няколко години средната възраст на средствата от градския транспорт е спаднала от 30 години на девет. Предприетите мерки ще доведат в следващите година – две до европейските стандарти, които са шест – седем години. Тя посочи, че има процедура за закупуване на нови 120 автобуса, предстои обявяването на  процедури за закупуването на 50 електробуси.