Община Куклен продължава битката срещу крематориума

Животът

26-11-2017, 12:09

Снимка:

община Куклен

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Делото продължава на 23 януари 2018 година

Пловдивският административен съд проведе ново заседание по делото на Община Куклен и нейни жители срещу инвестиционното намерение за изграждане на инсинератор за човешки тленни останки на територията на Куклен.
В рамките на съдебното заседание юристът на Община Куклен внесе допълнение на жалбата и посочи, че проведеното производство от РИОСВ-Пловдив е незаконосъобразно.
„Търсим максимално позитивен резултат от делото, отмяна на незаконосъобразното решение на РИОСВ и прекратяване на процедурата по изграждане на крематориум на територията на Община Куклен”, заяви кметът Мария Белчева.
Тя посочи, че против осъществяването на това инвестиционно предложение са направени доказателствени искания в защита на доводите и е поискана комплексна експертиза, която да проконтролира всички мотиви и доводи  в обжалването на решението на директора на РИОСВ.
Делото идва след гласуването в Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите, която с осем гласа „за” и три гласа „против” одобри оценката за въздействие на околната среда по осъществяването на проекта на частния инвеститор, който иска да построи крематориум за изгаряне на тленни човешки останки.
„Не желаем в близост до мястото, в което живеем ние и растат децата ни, да се изгради съоръжение, предназначено за изгаряне на човешки тела и останки, съпроводено с риск от допълнително замърсяване на околната среда. Според нас то е в разрез с религиозните вярвания на общността ни”, се казва в писмо на Инициативния комитет до министерството на околната среда и водите, областния управител на Пловдив, РИОСВ-Пловдив и РЗИ-Пловдив. Делото продължава на 23 януари 2018 година.