40 младежи ще бъдат безплатно подготвени за професионален път в туризма

Съвместно с университета "Овидиус" в Констанца и асоциация "Партньори 2000" в Кълъраш

В Добричка област 40 младежи на възраст между 16 и 29 години ще бъдат обучени безплатно за професионална реализация в туризма с подкрепата на програмата за трансгранично сътрудничество "Interreg V-A Румъния-България 2014-2020", съобщават от община Каварна, цитирана от БТА. Съвместния проект "Подобряване на условията за младежка заетост в туризма" с университета "Овидиус" в Констанца и асоциация "Партньори 2000" в Кълъраш, Румъния, черпи ресурс от над 340 000 евро.
Младите хора ще бъдат обучени за готвачи, сервитьори, хотелски администратори и други специалности и ще преминат курс по румънски език. На информационен ден на 28 ноември в Каварна ще бъдат представени възможностите желаещите да се включат в обучителната програма.
В рамките на проекта ще бъде създаден и виртуален център за насърчаване на заетостта, в който ще бъде публикувана информация за търсещите работа млади хора и за работодатели, предлагащи свободни позиции за служители. За година и половина в трансграничния регион ще бъдат отворени четири трудови борси в туризма. Община Каварна ще подготви заедно с партньорските организации стратегия за управление на човешките ресурси в туристическия сектор.