Два хора огласиха Малката Базилика

Пловдив Лайф

27-11-2017, 08:15

Снимка:

ОИ "Старинен Пловдив"

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Идеята се породи заради желанието на хоровете в България да се познават, да общуват повече и да експериментират в творческите си изяви

Любителите на хоровото изкуство имаха възможността да се насладят на изпълненията на две формации- дамски хор „Алабреа“ – София и мъжки хор „Стефка Благоева“ – Пловдив.Събитието се състоя в Малката Базилика, а инициативата се организира от Община Пловдив, Дирекция „Култура и културно наследство”.
„Съвместният концерт на дамски хор „Алабреа“ – София и мъжки хор „Стефка Благоева“ – Пловдив цели да се популяризира българското хорово изкуство, чрез представяне в подходяща среда на църковна музика и обработен български фолклор. Вярваме, че това ще обогати културния живот на бъдещата Европейска столица на културата”, каза Юлия Петрова, корепетитор на мъжки хор „Стефка Благоева“ – Пловдив.
„Идеята се породи заради желанието на хоровете в България да се познават, да общуват повече и да експериментират в творческите си изяви”, обясни Атанаска Попова, диригент на дамски хор „Алабреа”.
Мъжки хор „Стефка Благоева” е основан на 22.09.2008 г. от възпитаници на Хора на пловдивските момчета и младежи. По този начин се оформя последното звено от хоровата школа, наречена на основателката Стефка Благоева. Първата изява на хора е на Коледния концерт, организиран от Община Пловдив на 17.12.2008 г. Следват множество други концерти и съвместни участия с утвърдени колективи на пловдивска сцена. По-малко от една година след основаването си хорът вече записва участия в национални и международни фестивали в България, Гърция и Македония. Реализирани са и първите студийни записи в Радио Пловдив. През септември 2014 г. хорът печели първа награда за еднородни хорове, първа награда за изпълнение на църковнославянско произведение, както и Голямата награда на първия международен хоров конкурс „Музика и море” в Паралия Катерини, Гърция.Диригент на хора е Теодосия Панкова, а корепетитор е Юлия Петрова.
Женски хор “Алабреа” е основан през 2013 г.  Мисията на създателите му е да направят модерен български хор, който да е част от световното съвременно  изкуство, като същевременно носи и представя ценностите и традициите на българското хорово пеене. Негов диригент от създаването му е Атанаска Попова.Първото появяване на сцена на хора е през 2014 г. на международния хоров фестивал Bridge Choir Festival в Будапеща, Унгария.Участието носи на хора най-високото отличие – Gold Prize. През 2015 г. “Алабреа” взима участие в 36-ия международен майски хоров конкурс “Проф. Георги Димитров” във Варна. Хорът печели II награда в категория “Еднородни хорове”, а диригентът Атанаска Попова – наградата на името на проф. Марин Чонев за най-добър диригент.В края на 2015 г. към хор “Алабреа” се създава и смесена формация от женски и мъжки гласове.През май 2016 г. хорът участва в международния фестивал “Черноморски звуци” в Балчик, където печели: I награда в категория “Еднородни хорове”, II награда в категория “Смесени хорове” и награда “Най-добро представяне на български хор” за смесен хор “Алабреа”.През септември 2016 г. женски хор “Алабреа” участва в международния фестивал Liviu Borlan International Choral Competition, в Бая Маре, Румъния, където печели II награда и голямата награда на фестивала за изпълнение на песен от композитора Ливиу Борлан.През годините от създаването си хорът изнася и участва в много концерти на различни места в София, сред които- аулата на Софийски университет “Св. Климент Охридски”, Католическа катедрала “Св. Йосиф”, залата на Съюза на архитектите в България и Съюза на българските композитори. Има концертни участия и в страната – Пловдив, Пазарджик, Варна, Балчик, Свищов и др.