Сеизмолог: Не се очакват други трусове в страната ни

В последните години на Балканите не се е случило силно земетресение, така че и сега не се очаква сериозно раздвижване на земните маси в региона

"Нямаме нито един засечен трус или сеизмичен процес след основното земетресение край Клисура вчера вечерта. Други такива трусове не се очакват", каза директорът на сектор "Сеизмология" в Геофизичния институт към Българската академия на науките (БАН) проф. Емил Ботев в студиото на "България сутрин".

Късно снощи в 21:01 часа е регистриран трус с магнитуд от 4,2 по скалата на Рихтер край Клисура. Няма данни за пострадали хора.

По думите на професора в последните години на Балканите не се е случило силно земетресение, така че и сега не се очаква сериозно раздвижване на земните маси в региона.

"Земетресението не е силно. Реалният магнитуд е 4,2, но може да варира в различните райони на страната. Този трус е в долната граница на "слаби земетресения" и не може по никакъв начин да се сравнява с това край Перник, което беше 5,8 по Рихтер", категоричен бе сеизмологът пред Bulgaria ON AIR.

Според данни на БАН земетресението е продължило около 3 минути и половина и е усетено на много места в страната.

"По-силно може да е усетено в посока изток-запад. Преобладаващите земетресения в нашия регион са вертикални - и това също", завърши проф. Емил Ботев.